Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

uwielbiampl
Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

1

0 / 0

Pyszne danie na każdą okazję.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

30 śmietana 18%

2 szcz. pieprz

2 szcz. sól

200 g mąka lubella puszysta tortowa

300 g łosoś

150 g ser żółty

1 szt. brokuły

1 szt. ser pleśniowy

3 szt. jaja kurze całe

5 szt. czosnek

6 łyżka masło

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Do dwóch szklanek mąki wlewamy sześć łyżek roztopionego masła, wsypujemy pół łyżeczki soli i wbijamy jedno całe jajko. Wyrabiamy kruche ciasto, formujemy kulki i wstawiamy je do zamrażalki na przynajmniej pół godziny.

2

W międzyczasie blanszujemy kilka różyczek brokuł i filetujemy łososia ze skóry i z kości.

3

Do kawałków ryby dodajemy soli, pieprzu i układamy je na kontakt-grillu na około 3-4 minuty.

4

Następnie rozdrabniamy je na mniejsze cząstki, dodajemy podgotowane brokuły, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i pocięty koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Ścieramy kruche ciasto na formę wysmarowaną masłem.

6

Na surowe ciasto kładziemy farsz i zalewamy kremem z jajek i śmietany. Do kremu ścieramy kilka ząbków czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy quiche do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po około 40 minutach wierzch obsypujemy startym żółtym serem, który dobrze się zapieka, np. gouda, mozzarella i pieczemy jeszcze około 15-20 minut, aż ser lekko się zrumieni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły