Quiche z grillowanym łososiem i brokułami
uwielbiampl
Pyszne danie na każdą okazję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
627
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne danie na każdą okazję.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
30 śmietana 18%
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. sól
200 g mąka lubella puszysta tortowa
300 g łosoś
150 g ser żółty
1 szt. brokuły
1 szt. ser pleśniowy
3 szt. jaja kurze całe
5 szt. czosnek
6 łyżka masło
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Do dwóch szklanek mąki wlewamy sześć łyżek roztopionego masła, wsypujemy pół łyżeczki soli i wbijamy jedno całe jajko. Wyrabiamy kruche ciasto, formujemy kulki i wstawiamy je do zamrażalki na przynajmniej pół godziny.
W międzyczasie blanszujemy kilka różyczek brokuł i filetujemy łososia ze skóry i z kości.
Do kawałków ryby dodajemy soli, pieprzu i układamy je na kontakt-grillu na około 3-4 minuty.
Następnie rozdrabniamy je na mniejsze cząstki, dodajemy podgotowane brokuły, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i pocięty koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ścieramy kruche ciasto na formę wysmarowaną masłem.
Na surowe ciasto kładziemy farsz i zalewamy kremem z jajek i śmietany. Do kremu ścieramy kilka ząbków czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy quiche do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po około 40 minutach wierzch obsypujemy startym żółtym serem, który dobrze się zapieka, np. gouda, mozzarella i pieczemy jeszcze około 15-20 minut, aż ser lekko się zrumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
627
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.