Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

malg
Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

2

0 / 0

Mój pierwszy quiche z przepisu kombinowanego trochę z Internetu, trochę podpytanego od quichomaniaczek, a trochę z własnej głowy. Okazało się, że wcale nie było trudno, za to pysznie i elegancko. Po raz pierwszy przeczytałam o quiche niedawno, a artykuł był tak smakowity, że quiche, czy też po polsku „kisz” chodził za mną i nie dawał mi spokoju. Moje koleżanki robiły już to pyszne danie, nawet znalazły się prawdziwe „kiszowe” znawczynie, które pokłóciły się o składniki na ciasto; otóż część robiła z roztopionym masłem, a część z zimnym. Jednak wszystkie bez wyjątku były zgodne, że kisz ma mieć wysokie brzegi (tym razem brzegi były u mnie troszkę za niskie) i jest gotowy, kiedy brzeg po upieczeniu lekko odstaje od formy. Jeszcze jedna uwaga o formie: forma ceramiczna jest grubsza, niż zwykła forma na tartę i rozgrzewa się nieco dłużej, za to bardziej równomiernie.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szcz. sól, pieprz

30 śmietana 18%

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. ser pleśniowy

6 szt. ząbek czosnku

6 łyżka masło

20 dek. mąka lubella puszysta tortowa

30 dek. łosoś

15 dek. ser żółty

0.50 pęcz. koperek

0.50 szt. brokuły

Przygotowanie


1

Ścieram kruche ciasto na formę wysmarowaną masłem.

2

Na surowe ciasto kładę farsz i zalewam kremem z jajek i śmietany. Do kremu starłam kilka ząbków czosnku, doprawiłam solą i pieprzem. Wkładam quiche do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni. Po około 40 minutach wierzch obsypuję startym żółtym serem, który dobrze się zapieka, np. gouda, mozzarella i piekę jeszcze około 15-20 minut, aż ser lekko się zrumieni.

3

Jak ciasto dojrzewa w zimnie, to w tym czasie blanszuję kilka różyczek brokuła i filetuję łososia ze skóry i z ości.

4

Do kawałków ryby dodaję soli i pieprzu i układam je na kontakt-grillu na około 3-4 minuty.

5

Do dwóch szklanek mąki wlewam sześć łyżek roztopionego masła, wsypuję pół łyżeczki soli i wbijam jedno całe jajko. Wyrabiam kruche ciasto, formuję kulki i wstawiam je do zamrażalki na przynajmniej pół godziny.

6

Następnie rozdrabniam je na mniejsze cząstki, dodaję podgotowane brokuły, ser pleśniowy pokrojony w kostkę i pocięty koperek. Doprawiam solą i pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły