Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Mój pierwszy quiche z przepisu kombinowanego trochę z Internetu, trochę podpytanego od quichomaniaczek, a trochę z własnej głowy. Okazało się, że wcale nie było trudno, za to pysznie i elegancko. Po raz pierwszy przeczytałam o quiche niedawno, a artykuł był tak smakowity, że quiche, czy też po polsku „kisz” chodził za mną i nie dawał mi spokoju. Moje koleżanki robiły już to pyszne danie, nawet znalazły się prawdziwe „kiszowe” znawczynie, które pokłóciły się o składniki na ciasto; otóż część robiła z roztopionym masłem, a część z zimnym. Jednak wszystkie bez wyjątku były zgodne, że kisz ma mieć wysokie brzegi (tym razem brzegi były u mnie troszkę za niskie) i jest gotowy, kiedy brzeg po upieczeniu lekko odstaje od formy. Jeszcze jedna uwaga o formie: forma ceramiczna jest grubsza, niż zwykła forma na tartę i rozgrzewa się nieco dłużej, za to bardziej równomiernie.
20 | Dekagramów | ||
![]() |
|||
3 | Szczypty |
sól, pieprz
|
|
30 | Mililitrów |
śmietana 18%
|
|
3 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
1 | Sztuka |
Ser pleśniowy
|
|
6 | Sztuk |
ząbek czosnku
|
|
6 | Łyżek |
masło
|
|
30 | Dekagramów |
Łosoś
|
|
15 | Dekagramów |
ser żółty
|
|
0.5 | Pęczka |
koperek
|
|
0.5 | Sztuki |
brokuły
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |