0

Składniki

2 Szczypty
curry
2 Szczypty
pieprz
30 Mililitrów
śmietana 18%
1 Szczypta
sól
25 Gramów
ingridient
mąka tradycyjna tortowa Lubella
10 Gramów
masło
1 Sztuka
cebula
4 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
woda
30 Dekagramów
Wołowina chuda
10 Dekagramów
ser żółty
0.5 Sztuki
Papryka różnokolorowa
0.5 Sztuki
por
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę wymieszać z posiekanym, miękkim masłem, dodać dwa jajka, sól i wyrabiać do momentu uformowania kuli. Można dodać troszkę wody, jeśli jest za twarde. Wstawić ciasto do lodówki na pół godziny.
  2. Kolorowe papryki (czerwony, żółty i zielony) pokroić w kostkę - u mnie zieloną paprykę imitował por pokrojony w talarki i podsmażyć na patelni gdzie wcześniej smażyła się wołowina.
  3. Następnie wymieszać wołowinę z warzywami i posmakować solą i pieprzem. Farsz ma być nieco pikantny.
  4. W rondelku rozbić trzepaczką śmietanę z dwoma jajkami, dodać sól i pieprz oraz starty ser.
  5. Na wysmarowaną tartową blaszkę położyć rozwałkowane ciasto, wylepić brzegi i ponakłuwać widelcem. Można chwilę podpiec w piekarniku (tak do 10 minut) i wyłożyć farsz. Całość polać śmietanowo-jajeczno-serową masą i włożyć do piekarnika na około 40-50 minut
  6. W tym czasie przez kilka minut na patelni zesmażyć wołowinę z cebulą, porządną szczyptą curry, pieprzem i solą.

Opis

Klasyczny quiche podawany jest z boczkiem, a tu proponuję wersję z chudą wołowiną i warzywami w kolorach reggae – specjalnie dla mojej nastoletniej córki. Oczywiście nadzienia kiszowe zależą wyłącznie od naszych kulinarnych zachcianek: może to być mięso, warzywa, grzyby – wszystko pasuje i wszystko smakuje wyśmienicie po zapieczeniu z serem. Muszę się przyznać, że jak podpiekam ciasto, to robi mi się mały zakalec, który nie jest taki straszny w smaku, ale kiepsko wygląda. Więc nie wiem, czy jest to wina przepisu, czy może blaszki – tym razem użyłam metalowej blaszki na tartę, czy wina piekarnika? Tak, czy siak zachęcam do eksperymentowania z kiszami. Cała rodzina zajada się nimi ze smakiem!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!