Quiche reggae z pikantną wołowiną
malg
Klasyczny quiche podawany jest z boczkiem, a tu proponuję wersję z chudą wołowiną i warzywami w kolorach reggae – specjalnie dla mojej nastoletniej córki. Oczywiście nadzienia kiszowe zależą wyłącznie od naszych kulinarnych zachcianek: może to być mięso, warzywa, grzyby – wszystko pasuje i wszystko smakuje wyśmienicie po zapieczeniu z serem. Muszę się przyznać, że jak podpiekam ciasto, to robi mi się mały zakalec, który nie jest taki straszny w smaku, ale kiepsko wygląda. Więc nie wiem, czy jest to wina przepisu, czy może blaszki – tym razem użyłam metalowej blaszki na tartę, czy wina piekarnika? Tak, czy siak zachęcam do eksperymentowania z kiszami. Cała rodzina zajada się nimi ze smakiem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klasyczny quiche podawany jest z boczkiem, a tu proponuję wersję z chudą wołowiną i warzywami w kolorach reggae – specjalnie dla mojej nastoletniej córki. Oczywiście nadzienia kiszowe zależą wyłącznie od naszych kulinarnych zachcianek: może to być mięso, warzywa, grzyby – wszystko pasuje i wszystko smakuje wyśmienicie po zapieczeniu z serem. Muszę się przyznać, że jak podpiekam ciasto, to robi mi się mały zakalec, który nie jest taki straszny w smaku, ale kiepsko wygląda. Więc nie wiem, czy jest to wina przepisu, czy może blaszki – tym razem użyłam metalowej blaszki na tartę, czy wina piekarnika? Tak, czy siak zachęcam do eksperymentowania z kiszami. Cała rodzina zajada się nimi ze smakiem!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. curry
2 szczyp. pieprz
30 śmietana 18%
1 szczyp. sól
25 g mąka lubella puszysta tortowa
10 g masło
1 szt. cebula
4 szt. jaja kurze całe
4 łyżka woda
30 dag. wołowina chuda
10 dag. ser żółty
0.50 szt. papryka różnokolorowa
0.50 szt. por
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z posiekanym, miękkim masłem, dodać dwa jajka, sól i wyrabiać do momentu uformowania kuli. Można dodać troszkę wody, jeśli jest za twarde. Wstawić ciasto do lodówki na pół godziny.
Kolorowe papryki (czerwony, żółty i zielony) pokroić w kostkę - u mnie zieloną paprykę imitował por pokrojony w talarki i podsmażyć na patelni gdzie wcześniej smażyła się wołowina.
Następnie wymieszać wołowinę z warzywami i posmakować solą i pieprzem. Farsz ma być nieco pikantny.
W rondelku rozbić trzepaczką śmietanę z dwoma jajkami, dodać sól i pieprz oraz starty ser.
Na wysmarowaną tartową blaszkę położyć rozwałkowane ciasto, wylepić brzegi i ponakłuwać widelcem. Można chwilę podpiec w piekarniku (tak do 10 minut) i wyłożyć farsz. Całość polać śmietanowo-jajeczno-serową masą i włożyć do piekarnika na około 40-50 minut
W tym czasie przez kilka minut na patelni zesmażyć wołowinę z cebulą, porządną szczyptą curry, pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.