Quiche reggae z pikantną wołowiną

malg
Quiche reggae z pikantną wołowiną

0

0 / 0

Klasyczny quiche podawany jest z boczkiem, a tu proponuję wersję z chudą wołowiną i warzywami w kolorach reggae – specjalnie dla mojej nastoletniej córki. Oczywiście nadzienia kiszowe zależą wyłącznie od naszych kulinarnych zachcianek: może to być mięso, warzywa, grzyby – wszystko pasuje i wszystko smakuje wyśmienicie po zapieczeniu z serem. Muszę się przyznać, że jak podpiekam ciasto, to robi mi się mały zakalec, który nie jest taki straszny w smaku, ale kiepsko wygląda. Więc nie wiem, czy jest to wina przepisu, czy może blaszki – tym razem użyłam metalowej blaszki na tartę, czy wina piekarnika? Tak, czy siak zachęcam do eksperymentowania z kiszami. Cała rodzina zajada się nimi ze smakiem!

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szczyp. curry

2 szczyp. pieprz

30 śmietana 18%

1 szczyp. sól

25 g mąka lubella puszysta tortowa

10 g masło

1 szt. cebula

4 szt. jaja kurze całe

4 łyżka woda

30 dag. wołowina chuda

10 dag. ser żółty

0.50 szt. papryka różnokolorowa

0.50 szt. por

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z posiekanym, miękkim masłem, dodać dwa jajka, sól i wyrabiać do momentu uformowania kuli. Można dodać troszkę wody, jeśli jest za twarde. Wstawić ciasto do lodówki na pół godziny.

2

Kolorowe papryki (czerwony, żółty i zielony) pokroić w kostkę - u mnie zieloną paprykę imitował por pokrojony w talarki i podsmażyć na patelni gdzie wcześniej smażyła się wołowina.

3

Następnie wymieszać wołowinę z warzywami i posmakować solą i pieprzem. Farsz ma być nieco pikantny.

4

W rondelku rozbić trzepaczką śmietanę z dwoma jajkami, dodać sól i pieprz oraz starty ser.

5

Na wysmarowaną tartową blaszkę położyć rozwałkowane ciasto, wylepić brzegi i ponakłuwać widelcem. Można chwilę podpiec w piekarniku (tak do 10 minut) i wyłożyć farsz. Całość polać śmietanowo-jajeczno-serową masą i włożyć do piekarnika na około 40-50 minut

6

W tym czasie przez kilka minut na patelni zesmażyć wołowinę z cebulą, porządną szczyptą curry, pieprzem i solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

233

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły