Quiche porowy z grilowaną papryką

m7
Quiche porowy z grilowaną papryką

0

0 / 0

Dziś mam dzień bez mięsa. Pomysł, żeby jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa podsunęła mi Córka, która stara się stosować taką zasadę od pół roku. Uświadomiło mi to, że nie samym mięsem człowiek żyje. Odkryłam wiele smacznych dań. Do niedawna myślałam, tak jak moja Córka, że nie przeżyję dnia bez mięsa, ale obydwie byłyśmy szczerze zaskoczone, że jednak się udało. Aha, ryb również w tym dniu staram się nie jeść... Polecam wszystkim, bez względu na to, jaka idea będzie Was ku tej decyzji skłaniała - warto!!! Ja czuję się wtedy lekko duchowo i fizycznie...

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

300 g por

1 szkl. jogurt naturalny 2%

10 szt. ciasto francuskie

3 szt. jaja kurze całe

0.25 szt. groszek zielony konserwowy

Przygotowanie


1

Przygotuj: blat ciasta francuskiego, 1/4 puszki groszku, 300 gr pora (jasne części), 3 jajka, szklanka jogurtu naturalnego, zioła prowansalskie, sól pieprz do smaku, grillowaną paprykę*.

2

Najpierw podsmażamy na oliwie pory - ok 15 min - muszą być miękkie.

3

Dodajemy do nich jeszcze na patelni odrobinę pieprzu, zioła prowansalskie wg uznania. Ja dałam minimalną ilość soli, ponieważ do mojego quiche miałam po upieczeniu dodać ser feta.

4

Podpiekamy ciasto przełożone do formy (u mnie forma do tarty) w temp ok 180 C.

5

Kiedy ciasto leciutko się podpiecze, dociskamy je rękawicą, żeby było płaskie.

6

W misce mieszamy jajka z jogurtem, dodajemy groszek i pory z patelni.

7

Powstałą masę wylewamy na ciasto.

8

Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 30 min, aż masa się zetnie, a ciasto zarumieni na brzegach.

9

Należy odczekać chwilę i dopiero potem jeść.

10

* Na wierzch położyłam paprykę, którą wcześniej wstawiłam do nagrzanego piekarnika, aż do momentu kiedy skórka mocno się przybrązowiła. Gorącą paprykę umieściłam w przykrywanym naczyniu na ok. godzinę.

11

Po tym czasie skórka zeszła bez problemu. Papryka stanowi bazę do różnego rodzaju dań.

12

W przypadku przechowywania powinno się ją zalać tym sokiem, który z niej wypłynął , oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym i odrobiną octu winnego oraz posypać cząbrem. Ja jadam ją przeważnie jako dodatek do sałatek albo z serem feta. Świetnie smakuje z wyrazistymi wędlinami typu szynka szwarcwaldzka, także z serami pleśniowymi, kombinacji jest mnóstwo i zależą od indywidualnych preferencji.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły