Quiche porowy z grilowaną papryką
m7
Dziś mam dzień bez mięsa. Pomysł, żeby jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa podsunęła mi Córka, która stara się stosować taką zasadę od pół roku. Uświadomiło mi to, że nie samym mięsem człowiek żyje. Odkryłam wiele smacznych dań. Do niedawna myślałam, tak jak moja Córka, że nie przeżyję dnia bez mięsa, ale obydwie byłyśmy szczerze zaskoczone, że jednak się udało. Aha, ryb również w tym dniu staram się nie jeść... Polecam wszystkim, bez względu na to, jaka idea będzie Was ku tej decyzji skłaniała - warto!!! Ja czuję się wtedy lekko duchowo i fizycznie...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2444
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
210
gram
Tłuszcze
148
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dziś mam dzień bez mięsa. Pomysł, żeby jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa podsunęła mi Córka, która stara się stosować taką zasadę od pół roku. Uświadomiło mi to, że nie samym mięsem człowiek żyje. Odkryłam wiele smacznych dań. Do niedawna myślałam, tak jak moja Córka, że nie przeżyję dnia bez mięsa, ale obydwie byłyśmy szczerze zaskoczone, że jednak się udało. Aha, ryb również w tym dniu staram się nie jeść... Polecam wszystkim, bez względu na to, jaka idea będzie Was ku tej decyzji skłaniała - warto!!! Ja czuję się wtedy lekko duchowo i fizycznie...
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
300 g por
1 szkl. jogurt naturalny 2%
10 szt. ciasto francuskie
3 szt. jaja kurze całe
0.25 szt. groszek zielony konserwowy
Przygotowanie
Przygotuj: blat ciasta francuskiego, 1/4 puszki groszku, 300 gr pora (jasne części), 3 jajka, szklanka jogurtu naturalnego, zioła prowansalskie, sól pieprz do smaku, grillowaną paprykę*.
Najpierw podsmażamy na oliwie pory - ok 15 min - muszą być miękkie.
Dodajemy do nich jeszcze na patelni odrobinę pieprzu, zioła prowansalskie wg uznania. Ja dałam minimalną ilość soli, ponieważ do mojego quiche miałam po upieczeniu dodać ser feta.
Podpiekamy ciasto przełożone do formy (u mnie forma do tarty) w temp ok 180 C.
Kiedy ciasto leciutko się podpiecze, dociskamy je rękawicą, żeby było płaskie.
W misce mieszamy jajka z jogurtem, dodajemy groszek i pory z patelni.
Powstałą masę wylewamy na ciasto.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 30 min, aż masa się zetnie, a ciasto zarumieni na brzegach.
Należy odczekać chwilę i dopiero potem jeść.
* Na wierzch położyłam paprykę, którą wcześniej wstawiłam do nagrzanego piekarnika, aż do momentu kiedy skórka mocno się przybrązowiła. Gorącą paprykę umieściłam w przykrywanym naczyniu na ok. godzinę.
Po tym czasie skórka zeszła bez problemu. Papryka stanowi bazę do różnego rodzaju dań.
W przypadku przechowywania powinno się ją zalać tym sokiem, który z niej wypłynął , oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym i odrobiną octu winnego oraz posypać cząbrem. Ja jadam ją przeważnie jako dodatek do sałatek albo z serem feta. Świetnie smakuje z wyrazistymi wędlinami typu szynka szwarcwaldzka, także z serami pleśniowymi, kombinacji jest mnóstwo i zależą od indywidualnych preferencji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2444
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
210
gram
Tłuszcze
148
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.