2
Średnia: 5 (głosów: 1)

Składniki

Składniki na kukurydziany spód:

1.25 Szklanki
0.5 Szklanki
Otręby pszenne
50 Gramów
masło
5 Łyżek
Zimna woda

Składniki na farsz:

500 Gramów
Świeży szpinak
2 Sztuki
Pomidory
1 Sztuka
cebula
0.5 Szklanki
pomidory suszone
1 Sztuka
Papryczka chili
200 Gramów
pieczarki
1 Pęczek
Natka pietruszki
0.75 Szklanki
Śmietana 30%
4 Sztuki
jajka
50 Gramów
parmezan
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
2 Szczypty
tymianek
1 Szczypta
oregano
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zaczynamy od kukurydzianego spodu. Mieszamy płatki z otrębami, wrzucamy zimne masło pokrojone w kosteczkę. W palcach rozcieramy całość jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy zimną wodę. Masa będzie się ciężko kleić.
  2. Dodajemy stopniowo wody, aż wszystko w miarę zaczęło się kleić. Wypełniamy formę na tarte (średnica około 26 cm) i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190*C. Złocisty spód odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe piórka. Cebulka to samo, pieczarki obieramy i kroimy w grube plasterki. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy.
  4. Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni i wrzucamy po kolei: cebulkę, papryczkę chili i pora. Podsmażamy do miękkości.
  5. Dosypujemy szpinak i podsmażamy ok 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i trzymamy na ogniu, aż grzyby lekko zmiękną.
  6. Dodajemy szpinak, suszone pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko, doprawiamy do gustu i odkładamy do lekkiego wystygnięcia.
  7. Do miski wlewamy mleko zagęszczone i wbijamy jajka, mieszamy chwilkę mikserem na małych obrotach. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Dodajemy farsz i łączymy wszystko w całość. Wylewamy na kukurydziany spód i wkładamy do piekarnika.
  8. Pieczemy około 35 minut w 180*C lub do momentu, aż środek tarty się zetnie i nic już nie będzie pływać. Można posypać z wierzchu serem i jeszcze lekko podpiec. Posypujemy resztką parmezanu.

Podobne przepisy

Quiche na spodzie z Corn Flakes

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Quiche na spodzie z Corn Flakes

Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokół...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokółkami

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Przepis
Łatwy Do 40 min
Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Zapiekanka na płatkach kukurydzianych

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka na płatkach kukurydzianych

Omletowe babeczki z Corn Flakes

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Omletowe babeczki z Corn Flakes

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i płatkami Lubella Corn Fl...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i płatkami Lubella Corn Flakes

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!