Quiche na spodzie z płatków Corn Flakes

lubella
Quiche na spodzie z płatków Corn Flakes

3

5 / 1

Quiche (kisz), czyli kruche ciasto na słono znad Loary. Poznawaj francuską kuchnię razem z nami! Sprawdź wyśmienity przepis na quiche na spodzie z płatków Corn Flakes z dodatkiem warzyw (m.in. pomidorów, szpinaku, papryczki chili) oraz pieczarek.

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.25 szkl. lubella corn flakes pełne ziarno

0.50 szkl. otręby pszenne

50 g masło

5 łyżka zimna woda

500 g świeży szpinak

2 szt. pomidory

1 szt. cebula

0.50 szkl. pomidory suszone

1 szt. papryczka chili

200 g pieczarki

1 pęcz. natka pietruszki

0.75 szkl. śmietana 30%

4 szt. jaja l

50 g parmezan

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

2 szcz. tymianek

1 szcz. oregano

Przygotowanie


1

Zaczynamy od kukurydzianego spodu. Mieszamy płatki z otrębami, wrzucamy zimne masło pokrojone w kosteczkę. W palcach rozcieramy całość jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy zimną wodę. Masa będzie się ciężko kleić.

2

Dodajemy stopniowo wody, aż wszystko w miarę zaczęło się kleić. Wypełniamy formę na tarte (średnica około 26 cm) i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190*C. Złocisty spód odstawiamy do wystygnięcia.

3

Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe piórka. Cebulka to samo, pieczarki obieramy i kroimy w grube plasterki. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy.

4

Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni i wrzucamy po kolei: cebulkę, papryczkę chili i pora. Podsmażamy do miękkości.

5

Dosypujemy szpinak i podsmażamy ok 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i trzymamy na ogniu, aż grzyby lekko zmiękną.

6

Dodajemy szpinak, suszone pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko, doprawiamy do gustu i odkładamy do lekkiego wystygnięcia.

7

Do miski wlewamy mleko zagęszczone i wbijamy jajka, mieszamy chwilkę mikserem na małych obrotach. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Dodajemy farsz i łączymy wszystko w całość. Wylewamy na kukurydziany spód i wkładamy do piekarnika.

8

Pieczemy około 35 minut w 180*C lub do momentu, aż środek tarty się zetnie i nic już nie będzie pływać. Można posypać z wierzchu serem i jeszcze lekko podpiec. Posypujemy resztką parmezanu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły