Quiche na spodzie z płatków Corn Flakes
lubella
Quiche (kisz), czyli kruche ciasto na słono znad Loary. Poznawaj francuską kuchnię razem z nami! Sprawdź wyśmienity przepis na quiche na spodzie z płatków Corn Flakes z dodatkiem warzyw (m.in. pomidorów, szpinaku, papryczki chili) oraz pieczarek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
528
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
5 / 1
Quiche (kisz), czyli kruche ciasto na słono znad Loary. Poznawaj francuską kuchnię razem z nami! Sprawdź wyśmienity przepis na quiche na spodzie z płatków Corn Flakes z dodatkiem warzyw (m.in. pomidorów, szpinaku, papryczki chili) oraz pieczarek.
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.25 szkl. lubella corn flakes pełne ziarno
0.50 szkl. otręby pszenne
50 g masło
5 łyżka zimna woda
500 g świeży szpinak
2 szt. pomidory
1 szt. cebula
0.50 szkl. pomidory suszone
1 szt. papryczka chili
200 g pieczarki
1 pęcz. natka pietruszki
0.75 szkl. śmietana 30%
4 szt. jaja l
50 g parmezan
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
2 szczyp. tymianek
1 szczyp. oregano
Przygotowanie
Zaczynamy od kukurydzianego spodu. Mieszamy płatki z otrębami, wrzucamy zimne masło pokrojone w kosteczkę. W palcach rozcieramy całość jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy zimną wodę. Masa będzie się ciężko kleić.
Dodajemy stopniowo wody, aż wszystko w miarę zaczęło się kleić. Wypełniamy formę na tarte (średnica około 26 cm) i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190*C. Złocisty spód odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe piórka. Cebulka to samo, pieczarki obieramy i kroimy w grube plasterki. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy.
Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni i wrzucamy po kolei: cebulkę, papryczkę chili i pora. Podsmażamy do miękkości.
Dosypujemy szpinak i podsmażamy ok 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i trzymamy na ogniu, aż grzyby lekko zmiękną.
Dodajemy szpinak, suszone pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko, doprawiamy do gustu i odkładamy do lekkiego wystygnięcia.
Do miski wlewamy mleko zagęszczone i wbijamy jajka, mieszamy chwilkę mikserem na małych obrotach. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Dodajemy farsz i łączymy wszystko w całość. Wylewamy na kukurydziany spód i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy około 35 minut w 180*C lub do momentu, aż środek tarty się zetnie i nic już nie będzie pływać. Można posypać z wierzchu serem i jeszcze lekko podpiec. Posypujemy resztką parmezanu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
528
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.