Quiche na spodzie z Corn Flakes
lubella
Wypróbuj oryginalny przepis na francuską zapiekankę z farszem warzywnym – pyszne pomidory, świeży szpinak, pieczarki i cebula wymieszane z jajkiem i mlekiem zagęszczanym, z dodatkiem niewielkiej ilości parmezanu to przepis na wyborne danie obiadowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.5 / 2
Wypróbuj oryginalny przepis na francuską zapiekankę z farszem warzywnym – pyszne pomidory, świeży szpinak, pieczarki i cebula wymieszane z jajkiem i mlekiem zagęszczanym, z dodatkiem niewielkiej ilości parmezanu to przepis na wyborne danie obiadowe.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne
100 g otręby pszenne
50 g masło
5 łyżka zimna woda
500 g świeży szpinak
1 szt. cebula
50 g pomidory suszone
200 g pieczarki
1 pęcz. natka pietruszki
3 łyżka śmietanka kremowa 30%
4 szt. jaja l
2 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. tymianek
1 łyżecz. oregano
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
Przygotowanie
Zaczynamy od kukurydzianego spodu. Mieszamy płatki z otrębami, wrzucamy zimne masło pokrojone w kosteczkę. W palcach rozcieramy całość jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy zimną wodę. Masa będzie się ciężko kleić.
Dodajemy stopniowo wody, aż wszystko w miarę zaczęło się kleić. Wypełniamy formę na tarte (średnica około 26 cm) i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190*C. Złocisty spód odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe piórka. Cebulka to samo, pieczarki obieramy i kroimy w grube plasterki.
Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni i wrzucamy cebulkę. Dodajemy pomidory z puszki . Podsmażamy do miękkości.
Dosypujemy szpinak i podsmażamy ok 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i trzymamy na ogniu, aż grzyby lekko zmiękną.
Dodajemy szpinak, suszone pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko, doprawiamy do gustu i odkładamy do lekkiego wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone i wbijamy jajka, mieszamy chwilkę mikserem na małych obrotach. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Dodajemy farsz i łączymy wszystko w całość. Wylewamy na kukurydziany spód i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy około 35 minut w 180*C lub do momentu, aż środek tarty się zetnie i nic już nie będzie pływać. Można posypać z wierzchu serem i jeszcze lekko podpiec. Posypujemy resztką parmezanu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.