Quiche na spodzie z Corn Flakes

lubella
Quiche na spodzie z Corn Flakes

1

2.5 / 2

Wypróbuj oryginalny przepis na francuską zapiekankę z farszem warzywnym – pyszne pomidory, świeży szpinak, pieczarki i cebula wymieszane z jajkiem i mlekiem zagęszczanym, z dodatkiem niewielkiej ilości parmezanu to przepis na wyborne danie obiadowe.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne

100 g otręby pszenne

50 g masło

5 łyżka zimna woda

500 g świeży szpinak

1 szt. cebula

50 g pomidory suszone

200 g pieczarki

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżka śmietanka kremowa 30%

4 szt. jaja l

2 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. tymianek

1 łyżecz. oregano

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

Przygotowanie


1

Zaczynamy od kukurydzianego spodu. Mieszamy płatki z otrębami, wrzucamy zimne masło pokrojone w kosteczkę. W palcach rozcieramy całość jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy zimną wodę. Masa będzie się ciężko kleić.

2

Dodajemy stopniowo wody, aż wszystko w miarę zaczęło się kleić. Wypełniamy formę na tarte (średnica około 26 cm) i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190*C. Złocisty spód odstawiamy do wystygnięcia.

3

Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe piórka. Cebulka to samo, pieczarki obieramy i kroimy w grube plasterki.

4

Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni i wrzucamy cebulkę. Dodajemy pomidory z puszki . Podsmażamy do miękkości.

5

Dosypujemy szpinak i podsmażamy ok 3 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i trzymamy na ogniu, aż grzyby lekko zmiękną.

6

Dodajemy szpinak, suszone pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko, doprawiamy do gustu i odkładamy do lekkiego wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone i wbijamy jajka, mieszamy chwilkę mikserem na małych obrotach. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Dodajemy farsz i łączymy wszystko w całość. Wylewamy na kukurydziany spód i wkładamy do piekarnika.

7

Pieczemy około 35 minut w 180*C lub do momentu, aż środek tarty się zetnie i nic już nie będzie pływać. Można posypać z wierzchu serem i jeszcze lekko podpiec. Posypujemy resztką parmezanu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

471

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły