Quiche Lorraine
EkspertOdKuchni
Quiche Lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zyskało popularność na całym świecie. To tarta, która składa się z kruchego ciasta, wypełnionego mieszanką jajek, śmietany, boczku wędzonego oraz sera żółtego. To idealna propozycja dla miłośników wykwintnej kuchni, którzy cenią sobie oryginalność smaków oraz elegancki wygląd potrawy. Jednocześnie Quiche Lorraine to także bardzo uniwersalne danie, które można podać na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
853
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Quiche Lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zyskało popularność na całym świecie. To tarta, która składa się z kruchego ciasta, wypełnionego mieszanką jajek, śmietany, boczku wędzonego oraz sera żółtego. To idealna propozycja dla miłośników wykwintnej kuchni, którzy cenią sobie oryginalność smaków oraz elegancki wygląd potrawy. Jednocześnie Quiche Lorraine to także bardzo uniwersalne danie, które można podać na ciepło lub na zimno.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g mąka krupczatka lubella
200 g masło
5 szt. jajka całe
300 g boczek wędzony
200 g ser żółty
250 g śmietana 18%
100 mleko
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło i 2 jajka. Zagniatamy ręcznie ciasto. Jak uformuje się gładka kulka, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Boczek kroimy w kotkę, smażymy go na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Resztę jajek, śmietanę, mleko, boczek, starty ser żółty mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto układamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy spód 15 minut na 180°C i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto przestygnie, wlewamy mieszankę na ciasto.
Pieczemy całość w piekarniku około 30 minut, aż masa będzie ścięta i zarumieniona.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
853
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.