Quiche Lorraine

EkspertOdKuchni
Quiche Lorraine

0

0 / 0

Quiche Lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zyskało popularność na całym świecie. To tarta, która składa się z kruchego ciasta, wypełnionego mieszanką jajek, śmietany, boczku wędzonego oraz sera żółtego. To idealna propozycja dla miłośników wykwintnej kuchni, którzy cenią sobie oryginalność smaków oraz elegancki wygląd potrawy. Jednocześnie Quiche Lorraine to także bardzo uniwersalne danie, które można podać na ciepło lub na zimno.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g mąka krupczatka lubella

200 g masło

5 szt. jajka całe

300 g boczek wędzony

200 g ser żółty

250 g śmietana 18%

100 mleko

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Przygotowujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło i 2 jajka. Zagniatamy ręcznie ciasto. Jak uformuje się gładka kulka, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.

2

Boczek kroimy w kotkę, smażymy go na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

3

Resztę jajek, śmietanę, mleko, boczek, starty ser żółty mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

4

Ciasto układamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy spód 15 minut na 180°C i odstawiamy do ostygnięcia.

5

Gdy ciasto przestygnie, wlewamy mieszankę na ciasto.

6

Pieczemy całość w piekarniku około 30 minut, aż masa będzie ścięta i zarumieniona.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły