Quiche Lorainne z bobem
EkspertOdKuchni
Quiche Lorraine to klasyczna tarta francuska na bazie boczku, jajek i śmietany, która zyskała popularność na całym świecie. Jej kremowe nadzienie w połączeniu z kruchym spodem zasmakuje wszystkim miłośnikom wytrawnych wypieków. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczny smak i elegancki wygląd dań. Quiche Lorraine sprawdzi się zarówno jako pyszna przystawka, sycące danie główne, jak i przekąska podczas wyjątkowych uroczystości. Przygotowaną tartę można serwować na ciepło i na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
808
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Quiche Lorraine to klasyczna tarta francuska na bazie boczku, jajek i śmietany, która zyskała popularność na całym świecie. Jej kremowe nadzienie w połączeniu z kruchym spodem zasmakuje wszystkim miłośnikom wytrawnych wypieków. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczny smak i elegancki wygląd dań. Quiche Lorraine sprawdzi się zarówno jako pyszna przystawka, sycące danie główne, jak i przekąska podczas wyjątkowych uroczystości. Przygotowaną tartę można serwować na ciepło i na zimno. Życzymy smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g mąka krupczatka lubella
200 g bób
200 g masło
300 g boczek wędzony
200 g ser żółty
250 g śmietana 18%
100 mleko
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Bób gotujemy w osolonej wodzie i po ostygnięciu obieramy go.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło i 2 jajka. Zagniatamy ręcznie ciasto.
Gdy uformuje się gładka kulka, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Boczek kroimy w kotkę, smażymy go na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Resztę jajek, obrany bób, śmietanę, mleko, boczek i starty ser żółty mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto układamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy spód 15 minut na 180°C i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto przestygnie, wlewamy przygotowane wcześniej nadzienie tarty.
Pieczemy całość w piekarniku około 30 minut, aż masa będzie ścięta i zarumieniona.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
808
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.