Quiche Lorainne z bobem

EkspertOdKuchni
Quiche Lorainne z bobem

1

0 / 0

Quiche Lorraine to klasyczna tarta francuska na bazie boczku, jajek i śmietany, która zyskała popularność na całym świecie. Jej kremowe nadzienie w połączeniu z kruchym spodem zasmakuje wszystkim miłośnikom wytrawnych wypieków. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczny smak i elegancki wygląd dań. Quiche Lorraine sprawdzi się zarówno jako pyszna przystawka, sycące danie główne, jak i przekąska podczas wyjątkowych uroczystości. Przygotowaną tartę można serwować na ciepło i na zimno. Życzymy smacznego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g mąka krupczatka lubella

200 g bób

200 g masło

300 g boczek wędzony

200 g ser żółty

250 g śmietana 18%

100 mleko

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Bób gotujemy w osolonej wodzie i po ostygnięciu obieramy go.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło i 2 jajka. Zagniatamy ręcznie ciasto.

3

Gdy uformuje się gładka kulka, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

4

Boczek kroimy w kotkę, smażymy go na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

5

Resztę jajek, obrany bób, śmietanę, mleko, boczek i starty ser żółty mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

6

Ciasto układamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy spód 15 minut na 180°C i odstawiamy do ostygnięcia.

7

Gdy ciasto przestygnie, wlewamy przygotowane wcześniej nadzienie tarty.

8

Pieczemy całość w piekarniku około 30 minut, aż masa będzie ścięta i zarumieniona.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

808

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły