Quesadilla z wołowiną i papryką

EkspertOdKuchni

Soczysta, aromatyczna i chrupiąca – quesadilla z wołowiną i papryką to idealny wybór dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo doskonale sprawdzi się na obiad, kolację lub imprezową przekąskę. Soczysta, dobrze doprawiona wołowina w połączeniu ze słodką papryką i roztopionym serem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wyraziste i aromatyczne dania. Podawaj z guacamole, salsą lub kwaśną śmietaną i ciesz się pysznym, domowym street foodem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Soczysta, aromatyczna i chrupiąca – quesadilla z wołowiną i papryką to idealny wybór dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo doskonale sprawdzi się na obiad, kolację lub imprezową przekąskę. Soczysta, dobrze doprawiona wołowina w połączeniu ze słodką papryką i roztopionym serem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wyraziste i aromatyczne dania. Podawaj z guacamole, salsą lub kwaśną śmietaną i ciesz się pysznym, domowym street foodem!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g mięso mielone wołowe
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka zielona
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. papryka wędzona ostra
0.50 łyżecz. czosnek granulowany
160 g ser cheddar
4 szt. tortilla
80 g sos bbq
2 łyżka olej
Przygotowanie
Paprykę pokroić w paski, a cebulę w pióra.
Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać paprykę i cebulę. Smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie, a cebula lekko się skarmelizuje.
Wołowinę wymieszać z połową sosu BBQ. Doprawić pieprzem i solą. Dodać na patelnię i smażyć, aż zbrązowieje. Doprawić papryką wędzoną i czosnkiem granulowanym.
Połowę rozłożonej tortilli posypać tartym cheddarem, nałożyć porcję mięsa z papryką, polać odrobiną sosu, wierzch posypać znowu serem. Złożyć tortillę w półksiężyc i docisnąć.
Smażyć tortille na patelni z obu stron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.