Quesadilla z warzywami i sosem meksykańskim

maspexdigital
Quesadilla z warzywami i sosem meksykańskim

Średnia 0 / 0

Oceń!

Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej zrobione tortilli kukurydzianej z roztopionym serem. Według oryginalnego przepisu do przygotowania quesadilli powinno się używać sera typu Oaxaca, ale dopuszcza się wykorzystanie zamiennika w postaci innego rodzaju sera. W naszej wersji używamy sera cheddar i gotowego sosu meksykańskiego Łowicz. Quesasilla z warzywami i sosem meksykańskim to szybkie danie, idealne na wieczory z przyjaciółmi lub smaczną kolację.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. sos meksykański łowicz

1 szt. awokado

1 szt. papryka czerwona

1 puszka czerwona fasola

1 pęcz. świeża kolendra

1 szt. cebula

150 g ser cheddar

4 szt. okrągłe tortille

3 łyżka olej

Przygotowanie


Paprykę, cebulę i awokado pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę, po 5 minutach dodaj paprykę i czerwoną fasolę.

Całość zalej sosem meksykańskim Łowicz i duś 3 min.

Odstaw z ognia. Dodaj awokado i posiekaną kolendrę.

W każdą tortillę nałóż starty na grubej tarce ser cheddar i odpowiednią ilość farszu warzywnego.

Podgrzej na suchej patelni do roztopienia sera. Oprósz kolendrą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

942

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

117

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły