Quesadilla z szarpanym kurczakiem
EkspertOdKuchni
Quesadilla z szarpanym kurczakiem to doskonały wybór dla miłośników meksykańskiej kuchni oraz tych, którzy lubią połączenie mięsa, serowego nadzienia i chrupiącej tortilli. To świetny wybór na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy sportowe czy jako kolacja w domu. Quesadilla z szarpanym kurczakiem może być również smacznym dodatkiem do lunchboxa lub przekąską na pikniku. Możesz ją serwować na wiele sposobów — z guacamole, salsą, śmietaną lub pikantnymi sosami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
925
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Quesadilla z szarpanym kurczakiem to doskonały wybór dla miłośników meksykańskiej kuchni oraz tych, którzy lubią połączenie mięsa, serowego nadzienia i chrupiącej tortilli. To świetny wybór na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy sportowe czy jako kolacja w domu. Quesadilla z szarpanym kurczakiem może być również smacznym dodatkiem do lunchboxa lub przekąską na pikniku. Możesz ją serwować na wiele sposobów — z guacamole, salsą, śmietaną lub pikantnymi sosami. Smacznego!
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 koncentrat pomidorowy łowicz
500 g pierś kurczaka
400 g ser cheddar
4 szt. placki tortilla
200 g pieczarki
100 g kukurydza
1 łyżka majonez krakus
2 łyżka ocet winny
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka sos sojowy ciemny
2 łyżka syrop klonowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka czerwona ostra
1 szczyp. papryka wędzona w proszku
1 szczyp. bazylia
1 łyżka masło
Przygotowanie
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przerzucamy do garnka.
W garnku kurczaka marynujemy koncentratem pomidorowym, octem winnym, ketchupem, sosem sojowym i syropem klonowym. Całość doprawiamy przyprawami.
Zamarynowanego kurczaka kładziemy na palnik i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania za pomocą widelca szarpiemy mięso.
Pieczarki kroimy i smażymy na maśle, doprawiając solą i pieprzem.
Tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu, a następnie na połowę dodajemy ser cheddar, kukurydzę, pieczarki i szarpanego kurczaka. Całość składamy.
Na suchej patelni kładziemy tortillę i podsmażamy ją z dwóch stron na złocisty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
925
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.