Quesadilla z szarpanym kurczakiem

EkspertOdKuchni
Quesadilla z szarpanym kurczakiem

0

0 / 0

Quesadilla z szarpanym kurczakiem to doskonały wybór dla miłośników meksykańskiej kuchni oraz tych, którzy lubią połączenie mięsa, serowego nadzienia i chrupiącej tortilli. To świetny wybór na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy sportowe czy jako kolacja w domu. Quesadilla z szarpanym kurczakiem może być również smacznym dodatkiem do lunchboxa lub przekąską na pikniku. Możesz ją serwować na wiele sposobów — z guacamole, salsą, śmietaną lub pikantnymi sosami. Smacznego!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 koncentrat pomidorowy łowicz

500 g pierś kurczaka

400 g ser cheddar

4 szt. placki tortilla

200 g pieczarki

100 g kukurydza

1 łyżka majonez krakus

2 łyżka ocet winny

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka sos sojowy ciemny

2 łyżka syrop klonowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka czerwona ostra

1 szcz. papryka wędzona w proszku

1 szcz. bazylia

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przerzucamy do garnka.

2

W garnku kurczaka marynujemy koncentratem pomidorowym, octem winnym, ketchupem, sosem sojowym i syropem klonowym. Całość doprawiamy przyprawami.

3

Zamarynowanego kurczaka kładziemy na palnik i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania za pomocą widelca szarpiemy mięso.

4

Pieczarki kroimy i smażymy na maśle, doprawiając solą i pieprzem.

5

Tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu, a następnie na połowę dodajemy ser cheddar, kukurydzę, pieczarki i szarpanego kurczaka. Całość składamy.

6

Na suchej patelni kładziemy tortillę i podsmażamy ją z dwóch stron na złocisty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły