Quesadilla - meksykańska przekąska

m7
Quesadilla - meksykańska przekąska

4

3.3 / 4

Podawana jako śniadanie lub przekąska. Zasadniczym elementem każdej quesadilli są tortille i ser żółty. Resztę składników można zmieniać według gustu. W przepisie podaję swoją propozycję na smakowite quesadilla.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

10 g szynka

50 g ser gouda tłusty

0.25 szt. papryka

0.25 szt. cebula

4 szt. okrągłe tortille

2 łyżka kukurydza konserwowa

Przygotowanie


1

Na gotową tortillę nałożyć posiekanej cebulki, pokrojonej drobno szynki, cienkie plasterki papryki, posypać łyżką kukurydzy. Całość przysypać obficie serem. Tak przygotowaną tortillę przykryć drugim plackiem.

2

podgrzewać na suchej patelni teflonowej, aż zacznie topnieć ser żółty. Przewrócić placka na drugą stronę i podgrzewać, aż cały ser ładnie się roztopi i sklei tortille.

3

pociąć na kawałki tak jak pizzę.

4

gotowe plastry quesadilla chwytamy do ręki i zajadamy ze smakiem. świetnie komponuje się z ostrą salsą lub innymi sosami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

434

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły