Quesadilla - meksykańska przekąska
m7
Podawana jako śniadanie lub przekąska. Zasadniczym elementem każdej quesadilli są tortille i ser żółty. Resztę składników można zmieniać według gustu. W przepisie podaję swoją propozycję na smakowite quesadilla.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
3.3 / 4
Podawana jako śniadanie lub przekąska. Zasadniczym elementem każdej quesadilli są tortille i ser żółty. Resztę składników można zmieniać według gustu. W przepisie podaję swoją propozycję na smakowite quesadilla.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
10 g szynka
50 g ser gouda tłusty
0.25 szt. papryka
0.25 szt. cebula
4 szt. okrągłe tortille
2 łyżka kukurydza konserwowa
Przygotowanie
Na gotową tortillę nałożyć posiekanej cebulki, pokrojonej drobno szynki, cienkie plasterki papryki, posypać łyżką kukurydzy. Całość przysypać obficie serem. Tak przygotowaną tortillę przykryć drugim plackiem.
podgrzewać na suchej patelni teflonowej, aż zacznie topnieć ser żółty. Przewrócić placka na drugą stronę i podgrzewać, aż cały ser ładnie się roztopi i sklei tortille.
pociąć na kawałki tak jak pizzę.
gotowe plastry quesadilla chwytamy do ręki i zajadamy ze smakiem. świetnie komponuje się z ostrą salsą lub innymi sosami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.