Quesadilla

kontakt_1

Quesadilla, czyli cienkie placki tortilli wypełnione kawałkami soczystej piersi z kurczaka, chrupiącej papryki oraz słodkich pomidorów. Wszystko łączy ciągnący się ser mozzarella, który nadaje potrawie kremowej konsystencji. Grillowana tortilla z lekko pikantnym farszem to świetny pomysł na obiad lub kolację w gronie najbliższych. Można ją serwować w towarzystwie ulubionego sosu, który podbije meksykański smak potrawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
628
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Quesadilla, czyli cienkie placki tortilli wypełnione kawałkami soczystej piersi z kurczaka, chrupiącej papryki oraz słodkich pomidorów. Wszystko łączy ciągnący się ser mozzarella, który nadaje potrawie kremowej konsystencji. Grillowana tortilla z lekko pikantnym farszem to świetny pomysł na obiad lub kolację w gronie najbliższych. Można ją serwować w towarzystwie ulubionego sosu, który podbije meksykański smak potrawy.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g pierś z kurczaka
30 g oliwa z oliwek
15 g świeży imbir
1 szt. papryczka chili
1 szt. papryka czerwona
2 szt. pomidory malinowe
4 szt. placek tortilla
300 g ser mozzarella
Przygotowanie
Kroimy pierś z kurczaka na kawałki grubości około 2 cm.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chili.
Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojonego wcześniej kurczaka, a następnie odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warzywa, tj. kroimy paprykę czerwoną w słupki oraz siekamy pomidora na kostkę grubości około 1 cm.
Zamarynowanego wcześniej kurczaka smażymy na złoty kolor.
Następnie na każdym placku tortilli układamy kolejno ¼ słupków z papryki, ¼ krojonych pomidorów, około 100 g usmażonego kurczaka oraz ¼ startego sera. Zawijamy tortille dokładnie i grillujemy tak, żeby opiekła się z każdej strony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
628
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.