Quesadilla

kontakt_1
Quesadilla

0

0 / 0

Quesadilla, czyli cienkie placki tortilli wypełnione kawałkami soczystej piersi z kurczaka, chrupiącej papryki oraz słodkich pomidorów. Wszystko łączy ciągnący się ser mozzarella, który nadaje potrawie kremowej konsystencji. Grillowana tortilla z lekko pikantnym farszem to świetny pomysł na obiad lub kolację w gronie najbliższych. Można ją serwować w towarzystwie ulubionego sosu, który podbije meksykański smak potrawy.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g pierś z kurczaka

30 g oliwa z oliwek

15 g świeży imbir

1 szt. papryczka chili

1 szt. papryka czerwona

2 szt. pomidory malinowe

4 szt. placek tortilla

300 g ser mozzarella

Przygotowanie


1

Kroimy pierś z kurczaka na kawałki grubości około 2 cm.

2

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chili.

3

Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojonego wcześniej kurczaka, a następnie odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.

4

W tym czasie przygotowujemy warzywa, tj. kroimy paprykę czerwoną w słupki oraz siekamy pomidora na kostkę grubości około 1 cm.

5

Zamarynowanego wcześniej kurczaka smażymy na złoty kolor.

6

Następnie na każdym placku tortilli układamy kolejno ¼ słupków z papryki, ¼ krojonych pomidorów, około 100 g usmażonego kurczaka oraz ¼ startego sera. Zawijamy tortille dokładnie i grillujemy tak, żeby opiekła się z każdej strony.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły