0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
2 Szczypty
sól
150 Gramów
Słonina
2 Sztuki
cebula
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, 1/3 ziemniaków ugotować odparować, przetrzeć przez "praskę" lub zemleć.
  2. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć, pozostawić sok na 15 min., aby osiadłą na dnie mąkę, wyjąć, połączyć z ziemniakami gotowanymi i surowymi, posolić.
  3. Rękami zwilżonymi w wodzie formować z masy ziemniaczanej okrągłe kule, wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 10-15 min. od chwili wypłynięcia.
  4. Następnie wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć, polać stopioną słoniną przysmażoną z posiekaną w kostkę cebulą.

Opis

Pyzy ziemniaczane

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!