Pyzy ziemniaczane

m7
Pyzy ziemniaczane

0

0 / 0

Pyzy ziemniaczane

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1.50 kg ziemniaki

2 szczyp. sól

150 g słonina

2 szt. cebula

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, 1/3 ziemniaków ugotować odparować, przetrzeć przez "praskę" lub zemleć.

2

Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć, pozostawić sok na 15 min., aby osiadłą na dnie mąkę, wyjąć, połączyć z ziemniakami gotowanymi i surowymi, posolić.

3

Rękami zwilżonymi w wodzie formować z masy ziemniaczanej okrągłe kule, wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 10-15 min. od chwili wypłynięcia.

4

Następnie wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć, polać stopioną słoniną przysmażoną z posiekaną w kostkę cebulą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

827

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły