Pyzy ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyzy ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975410793.jpeg&w=3840&q=75)
Pyzy ziemniaczane
0
0 / 0
Pyzy ziemniaczane
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1.50 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
150 g słonina
2 szt. cebula
Przygotowanie
1
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, 1/3 ziemniaków ugotować odparować, przetrzeć przez "praskę" lub zemleć.
2
Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć, pozostawić sok na 15 min., aby osiadłą na dnie mąkę, wyjąć, połączyć z ziemniakami gotowanymi i surowymi, posolić.
3
Rękami zwilżonymi w wodzie formować z masy ziemniaczanej okrągłe kule, wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 10-15 min. od chwili wypłynięcia.
4
Następnie wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć, polać stopioną słoniną przysmażoną z posiekaną w kostkę cebulą.