0

Składniki

3 Kilogramy
ziemniaki
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
masło
40 Dekagramów
Mięso wołowe
30 Dekagramów
wieprzowina łopatka
0.5 Szklanki
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, jedną połowę gotujemy w posolonej wodzie zaś drugą ścieramy jak na placki ziemniaczane i odciskamy z nich wodę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy je z ziemniakami surowymi, jajkami, mąką, solą i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Mięso z dodatkiem listków i ziela angielskiego, oraz marchewkę gotujemy do miękkości (kroję mięso na małe kawałki wtedy szybciej się gotuje), cebulę podsmażamy na rumiano na oleju. Mięso i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję jajko, masło i wyrabiam na jednolity farsz doprawiając solą i pieprzem.
  3. Z ciasta formujemy wałek, odkrawamy z niego nieduże placuszki, na każdym układamy porcję farszu i formujemy ładne kuleczki.
  4. Pyzy wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia do wierzchu.
  5. Podajemy ze skwarkami.

Opis

propozycja na obiad

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!