Pyzy z mięsem

m7
Pyzy z mięsem

0

0 / 0

propozycja na obiad

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 kg ziemniaki

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szt. marchew

1 szt. jajko

1 szt. cebula

2 łyżka masło

40 dek. mięso wołowe

30 dek. wieprzowina łopatka

0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, jedną połowę gotujemy w posolonej wodzie zaś drugą ścieramy jak na placki ziemniaczane i odciskamy z nich wodę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy je z ziemniakami surowymi, jajkami, mąką, solą i wyrabiamy na jednolite ciasto.

2

Mięso z dodatkiem listków i ziela angielskiego, oraz marchewkę gotujemy do miękkości (kroję mięso na małe kawałki wtedy szybciej się gotuje), cebulę podsmażamy na rumiano na oleju. Mięso i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję jajko, masło i wyrabiam na jednolity farsz doprawiając solą i pieprzem.

3

Z ciasta formujemy wałek, odkrawamy z niego nieduże placuszki, na każdym układamy porcję farszu i formujemy ładne kuleczki.

4

Pyzy wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia do wierzchu.

5

Podajemy ze skwarkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły