Pyzy z mięsem
m7
propozycja na obiad
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
propozycja na obiad
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 kg ziemniaki
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. marchew
1 szt. jajko
1 szt. cebula
2 łyżka masło
40 dag. mięso wołowe
30 dag. wieprzowina łopatka
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, jedną połowę gotujemy w posolonej wodzie zaś drugą ścieramy jak na placki ziemniaczane i odciskamy z nich wodę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy je z ziemniakami surowymi, jajkami, mąką, solą i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Mięso z dodatkiem listków i ziela angielskiego, oraz marchewkę gotujemy do miękkości (kroję mięso na małe kawałki wtedy szybciej się gotuje), cebulę podsmażamy na rumiano na oleju. Mięso i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję jajko, masło i wyrabiam na jednolity farsz doprawiając solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy wałek, odkrawamy z niego nieduże placuszki, na każdym układamy porcję farszu i formujemy ładne kuleczki.
Pyzy wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia do wierzchu.
Podajemy ze skwarkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.