Pyzy z mięsem
m7
Pyzy z mięsem - typowo polskie danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyzy z mięsem - typowo polskie danie.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
4 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta
50 dag. wołowina gotowana
Przygotowanie
Połowę ziemniaków gotujemy, studzimy, rozgniatamy.
Resztę ziemniaków ścieramy drobno, odciskamy, mieszamy z gotowanymi. Dodajemy mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagniatamy ciasto.
Cebulę przesmażamy na maśle, mieszamy z mięsem. Dodajemy tartą bułkę i jajko. Doprawiamy do smaku.
Jeśli farsz byłby bardzo suchy (to zależy od tego, jaki rodzaj mięsa wykorzystujemy), można dodać do niego bulionu, ale należy uważać, by z kolei nie było za rzadkie.
Z ciasta formujemy placuszki, na każdym układamy trochę farszu, lepimy małe pyzy.
Gotujemy 5 min od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy posypane skwarkami i polane tłuszczem z wysmażonego boczku wędzonego
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.