Pyzy z mięsem

m7
Pyzy z mięsem

0

0 / 0

Pyzy z mięsem - typowo polskie danie.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

4 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka masło

2 łyżka bułka tarta

50 dek. wołowina gotowana

Przygotowanie


1

Połowę ziemniaków gotujemy, studzimy, rozgniatamy.

2

Resztę ziemniaków ścieramy drobno, odciskamy, mieszamy z gotowanymi. Dodajemy mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagniatamy ciasto.

3

Cebulę przesmażamy na maśle, mieszamy z mięsem. Dodajemy tartą bułkę i jajko. Doprawiamy do smaku.

4

Jeśli farsz byłby bardzo suchy (to zależy od tego, jaki rodzaj mięsa wykorzystujemy), można dodać do niego bulionu, ale należy uważać, by z kolei nie było za rzadkie.

5

Z ciasta formujemy placuszki, na każdym układamy trochę farszu, lepimy małe pyzy.

6

Gotujemy 5 min od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy posypane skwarkami i polane tłuszczem z wysmażonego boczku wędzonego

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły