Pyzy z gotowanych ziemniaków

m7
Pyzy z gotowanych ziemniaków

0

3.3 / 4

Pyzy z gotowanych ziemniaków

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

2 szczyp. sól

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

1 szt. pieprz

10 dag. mięso mielone wołowe

5 dag. smalec

0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella

Przygotowanie


1

Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku.

2

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.

3

Ugotowane przeciskamy przez praskę aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.

4

Utłuczone ziemniaki dzielimy na 4 części.

5

Wyjmujemy 1 część ziemniaków i na to miejsc wsypujemy mąkę. Dodajemy trochę pieprzu i wyrabiamy na jednolitą masę.

6

Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto.

7

Formujemy z ciasta wałek i kroimy jak na większe kopytka.

8

Na dłoni formujemy małe placuszki, nadziewamy mięsem i dokładnie sklejamy.

9

Wrzucamy na osoloną gotującą wodę i gotujemy tak jak pierogi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

573

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły