Pyzy z gotowanych ziemniaków

Lubella

Pyzy z gotowanych ziemniaków to tradycyjne danie, które od lat gości na polskich stołach. Miękkie, delikatne i sprężyste kluski ziemniaczane doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami – od skwarków z cebulką, przez sosy mięsne, aż po wersje na słodko. Idealne na rodzinny obiad, który przywołuje smak domowej kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
573
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 4
Pyzy z gotowanych ziemniaków to tradycyjne danie, które od lat gości na polskich stołach. Miękkie, delikatne i sprężyste kluski ziemniaczane doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami – od skwarków z cebulką, przez sosy mięsne, aż po wersje na słodko. Idealne na rodzinny obiad, który przywołuje smak domowej kuchni.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. pieprz
10 dag. mięso mielone wołowe
5 dag. smalec
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.
Ugotowane przeciskamy przez praskę, aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.
Utłuczone ziemniaki dzielimy na 4 części.
Wyjmujemy 1 część ziemniaków i na to miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy trochę pieprzu i wyrabiamy na jednolitą masę.
Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Formujemy z ciasta wałek i kroimy jak na większe kopytka.
Na dłoni formujemy małe placuszki, nadziewamy mięsem i dokładnie sklejamy.
Wrzucamy na osoloną gotującą wodę i gotujemy tak jak pierogi.