Pyzy z gotowanych ziemniaków
m7
Pyzy z gotowanych ziemniaków
Wartości odżywcze na porcję
Energia
573
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 4
Pyzy z gotowanych ziemniaków
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. pieprz
10 dag. mięso mielone wołowe
5 dag. smalec
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.
Ugotowane przeciskamy przez praskę aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.
Utłuczone ziemniaki dzielimy na 4 części.
Wyjmujemy 1 część ziemniaków i na to miejsc wsypujemy mąkę. Dodajemy trochę pieprzu i wyrabiamy na jednolitą masę.
Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Formujemy z ciasta wałek i kroimy jak na większe kopytka.
Na dłoni formujemy małe placuszki, nadziewamy mięsem i dokładnie sklejamy.
Wrzucamy na osoloną gotującą wodę i gotujemy tak jak pierogi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
573
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.