Pyzy z gotowanych ziemniaków
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyzy z gotowanych ziemniaków](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977082607.jpeg&w=3840&q=75)
Pyzy z gotowanych ziemniaków
0
3.3 / 4
Pyzy z gotowanych ziemniaków
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. pieprz
10 dag. mięso mielone wołowe
5 dag. smalec
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.
Ugotowane przeciskamy przez praskę aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.
Utłuczone ziemniaki dzielimy na 4 części.
Wyjmujemy 1 część ziemniaków i na to miejsc wsypujemy mąkę. Dodajemy trochę pieprzu i wyrabiamy na jednolitą masę.
Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Formujemy z ciasta wałek i kroimy jak na większe kopytka.
Na dłoni formujemy małe placuszki, nadziewamy mięsem i dokładnie sklejamy.
Wrzucamy na osoloną gotującą wodę i gotujemy tak jak pierogi.