Pyzy z boczkiem

m7
Pyzy z boczkiem

0

0 / 0

Pyzy domowe na obiadek, to jest to. Do tego surówka i jedzonko jak się patrzy.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sól

700 g boczek chudy

1.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. mąka pszenna

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

1 szt. liść laurowy

1 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

boczek umyć i ugotować z przyprawami. Gdy przestygnie zmielić na grubym sicie.

2

cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku.

3

w razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki.

4

z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

5

ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto.

6

podzielić na 20 porcji.

7

u formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule.

8

wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

9

podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1774

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

176

gram

Tłuszcze

96

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły