Pyzy z boczkiem
m7
Pyzy domowe na obiadek, to jest to. Do tego surówka i jedzonko jak się patrzy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1774
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
176
gram
Tłuszcze
96
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyzy domowe na obiadek, to jest to. Do tego surówka i jedzonko jak się patrzy.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
700 g boczek chudy
1.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
1 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
boczek umyć i ugotować z przyprawami. Gdy przestygnie zmielić na grubym sicie.
cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku.
w razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki.
z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.
ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
podzielić na 20 porcji.
u formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule.
wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.
podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1774
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
176
gram
Tłuszcze
96
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.