Pyzy babci Helenki z mięsem
m7
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są wyjątkowo smaczne, sycące i idealnie smakują z ulubioną surówką, sosem lub podsmażoną cebulką i boczkiem. Co więcej, możemy je przygotować w większej ilości i zamrozić, dzięki czemu będziemy cieszyć się swojskim smakiem domowych pyz ziemniaczanych w dowolnym momencie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
817
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
3.2 / 24
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są wyjątkowo smaczne, sycące i idealnie smakują z ulubioną surówką, sosem lub podsmażoną cebulką i boczkiem. Co więcej, możemy je przygotować w większej ilości i zamrozić, dzięki czemu będziemy cieszyć się swojskim smakiem domowych pyz ziemniaczanych w dowolnym momencie. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. curry
1 szczyp. papryka słodka
1 łyżecz. sól
250 g mięso mielone
1 szt. czosnek
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa.Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.
W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.
Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyna na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
817
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.