Pyzy babci Helenki z mięsem

m7
Pyzy babci Helenki z mięsem

3

3.2 / 24

Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są wyjątkowo smaczne, sycące i idealnie smakują z ulubioną surówką, sosem lub podsmażoną cebulką i boczkiem. Co więcej, możemy je przygotować w większej ilości i zamrozić, dzięki czemu będziemy cieszyć się swojskim smakiem domowych pyz ziemniaczanych w dowolnym momencie. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. curry

1 szcz. papryka słodka

1 łyżeczka sól

250 g mięso mielone

1 szt. czosnek

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


1

Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa.Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.

2

W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.

3

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.

4

Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyna na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły