1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
2 Szczypty
sól
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
20 Dekagramów
Słonina
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.
  2. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.
  3. Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.
  4. Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.
  5. Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.
  6. Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).
  7. Wyjąć z wody wyłożyć porcję na talerz i polać resztą drobno skrojonej i usmażonej słoniny.

Opis

Pyzy

Podobne przepisy

Frytki czosnkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Frytki czosnkowe

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!