Pyzy

m7
Pyzy

1

0 / 0

Pyzy

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

2 szczyp. sól

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

20 dag. słonina

Przygotowanie


1

0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.

2

Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.

3

Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.

4

Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.

5

Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.

6

Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).

7

Wyjąć z wody wyłożyć porcję na talerz i polać resztą drobno skrojonej i usmażonej słoniny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

672

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły