Pyzy
m7
Pyzy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
672
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyzy
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
20 dag. słonina
Przygotowanie
0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.
Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.
Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.
Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.
Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.
Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).
Wyjąć z wody wyłożyć porcję na talerz i polać resztą drobno skrojonej i usmażonej słoniny.