Pyzy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyzy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9919-1702058165807.jpeg&w=3840&q=75)
Pyzy
1
0 / 0
Pyzy
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
20 dag. słonina
Przygotowanie
1
0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.
2
Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.
3
Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.
4
Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.
5
Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.
6
Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).
7
Wyjąć z wody wyłożyć porcję na talerz i polać resztą drobno skrojonej i usmażonej słoniny.