Example thumb
1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
2 Szczypty
sól
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
20 Dekagramów
Słonina
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.
  2. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.
  3. Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.
  4. Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.
  5. Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.
  6. Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).
  7. Wyjąć z wody wyłożyć porcję na talerz i polać resztą drobno skrojonej i usmażonej słoniny.

Opis

Pyzy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!