Pyzy

m7
Pyzy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyzy

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 łyżka sól

Przygotowanie


1.0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.

2.Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.

3.Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.

4.Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.

5.Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.

6.Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).

7.Wyjąć łyżką durszlakowatą.

8.Polać masłem lub margaryną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

602

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

123

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły