Pyzy
m7
Pyzy
0
0 / 0
Pyzy
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 łyżka sól
Przygotowanie
1
1.0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.
2
2.Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.
3
3.Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.
4
4.Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.
5
5.Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.
6
6.Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).
7
7.Wyjąć łyżką durszlakowatą.
8
8.Polać masłem lub margaryną.