Pyzy

m7
Pyzy

0

0 / 0

Pyzy

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 łyżka sól

Przygotowanie


1

1.0,5 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez praskę.

2

2.Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce.

3

3.Odcisnąć z nich sok przez płócienną ściereczkę i wymieszać z ziemniakami gotowanymi dodając mąkę i sól.

4

4.Formować kulki, układać je na desce posypanej mąką.

5

5.Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę.

6

6.Gotować na ok. 10 minut (po przekrojeniu nie może być surowej masy).

7

7.Wyjąć łyżką durszlakowatą.

8

8.Polać masłem lub margaryną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

602

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

123

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły