0

Składniki

1 Kilogram
Masa makowa
1 Kostka
masło extra
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
5 Łyżek
śmietana
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
  2. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy masę makową.
  3. Wierzch przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta.
  4. Pieczemy 45 minut w 170*C.

Opis

Makowiec na kruchym spodzie smakuje wyśmienicie.

Podobne przepisy

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!