Pyszny makowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyszny makowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976851590.jpeg&w=3840&q=75)
Makowiec na kruchym spodzie smakuje wyśmienicie. Z naszym prostym przepisem na pewno się uda.
0
0 / 0
Makowiec na kruchym spodzie smakuje wyśmienicie. Z naszym prostym przepisem na pewno się uda.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg masa makowa
1 kostka masło
3 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. żółtko jaja kurzego
5 łyżka śmietana
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
1
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
2
Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy masę makową.
3
Wierzch przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta.
4
Pieczemy 45 minut w 170*C.