Pysznotka
m7
Wspaniały smak ciasta. Przepis mam od mamy.
0
0 / 0
Wspaniały smak ciasta. Przepis mam od mamy.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
2.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
250 g dżem z czarnej porzeczki
2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń śmietankowy
4 szt. białko jaja kurzego
4 łyżka śmietana
4 łyżka cukier
2 łyżka cukier
1 łyżka mąka pszenna tortowa
10 dag. orzechy włoskie
10 dag. rodzynki
10 dag. wiórki kokosowe
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każdy z placków rozwałkować na blachę, lekko zapiec i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na to ubić białka z 4 jajek i 2 łyżek cukru, na koniec dodać 1 płaską łyżkę mąki.
Na białka posypać 10 dag orzechów włoskich, pół paczki rodzynek i pól paczki wiórek kokosowych.
Upiec dwa jednakowe placki.
Zrobić masę:
2 budynie śmietankowe ugotować, po wystudzeniu zmiksować z pół kostką masła.Przełożyć oba placki.
Na wierzch polać polewą wg swojego sprawdzonego przepisu