Pysznotka.
m7
Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
384
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło śmietankowe
1.50 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. powidło śliwkowe
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka skrobia ziemniaczana
40 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. margaryna mleczna
16 dag. cukier puder
20 dag. orzechy włoskie
20 dag. cukier
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.
rozłożyć na dwie jednakowe blaszki,lekko posmarować powidłami każde ciasto.
następnie powidła posypać orzechami.
na orzechy wyłożyć pianę z białek.(pianę ubić na każdy placek osobno po 3 białka z 10 dkg cukru i 1/2 torebki cukru waniliowego.)
włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 ,aż się piana ze złoci.
masa:
szklankę mleka zagotować z cukrem,w 1/2 szklanki mleka rozmącić żółtka i skrobię ziemniaczaną.
wlać do gotującego się mleka ,chwilkę pogotować.
po ostudzeniu połączyć z utartym masłem.
placki przełożyć utartą masą.
wierz ciasta można polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
384
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.