Pysznotka.
m7
Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)
0
0 / 0
Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło śmietankowe
1.50 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. powidło śliwkowe
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka skrobia ziemniaczana
40 dek. mąka pszenna tortowa
20 dek. margaryna mleczna
16 dek. cukier puder
20 dek. orzechy włoskie
20 dek. cukier
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.
rozłożyć na dwie jednakowe blaszki,lekko posmarować powidłami każde ciasto.
następnie powidła posypać orzechami.
na orzechy wyłożyć pianę z białek.(pianę ubić na każdy placek osobno po 3 białka z 10 dkg cukru i 1/2 torebki cukru waniliowego.)
włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 ,aż się piana ze złoci.
masa:
szklankę mleka zagotować z cukrem,w 1/2 szklanki mleka rozmącić żółtka i skrobię ziemniaczaną.
wlać do gotującego się mleka ,chwilkę pogotować.
po ostudzeniu połączyć z utartym masłem.
placki przełożyć utartą masą.
wierz ciasta można polać polewą czekoladową.