Example thumb
0

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło śmietankowe
1.5 Szklanki
mleko
0.5 Szklanki
cukier
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Powidło śliwkowe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana 18%
1 Łyżka
Skrobia ziemniaczana
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
20 Dekagramów
margaryna mleczna
16 Dekagramów
cukier puder
20 Dekagramów
orzechy włoskie
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.
  2. rozłożyć na dwie jednakowe blaszki,lekko posmarować powidłami każde ciasto.
  3. następnie powidła posypać orzechami.
  4. na orzechy wyłożyć pianę z białek.(pianę ubić na każdy placek osobno po 3 białka z 10 dkg cukru i 1/2 torebki cukru waniliowego.)
  5. włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 ,aż się piana ze złoci.
  6. masa:
  7. szklankę mleka zagotować z cukrem,w 1/2 szklanki mleka rozmącić żółtka i skrobię ziemniaczaną.
  8. wlać do gotującego się mleka ,chwilkę pogotować.
  9. po ostudzeniu połączyć z utartym masłem.
  10. placki przełożyć utartą masą.
  11. wierz ciasta można polać polewą czekoladową.

Opis

Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!