0

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło śmietankowe
1.5 Szklanki
mleko
0.5 Szklanki
cukier
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Powidło śliwkowe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana 18%
1 Łyżka
Skrobia ziemniaczana
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
20 Dekagramów
margaryna mleczna
16 Dekagramów
cukier puder
20 Dekagramów
orzechy włoskie
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.
  2. rozłożyć na dwie jednakowe blaszki,lekko posmarować powidłami każde ciasto.
  3. następnie powidła posypać orzechami.
  4. na orzechy wyłożyć pianę z białek.(pianę ubić na każdy placek osobno po 3 białka z 10 dkg cukru i 1/2 torebki cukru waniliowego.)
  5. włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 ,aż się piana ze złoci.
  6. masa:
  7. szklankę mleka zagotować z cukrem,w 1/2 szklanki mleka rozmącić żółtka i skrobię ziemniaczaną.
  8. wlać do gotującego się mleka ,chwilkę pogotować.
  9. po ostudzeniu połączyć z utartym masłem.
  10. placki przełożyć utartą masą.
  11. wierz ciasta można polać polewą czekoladową.

Opis

Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz.

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Tarta pomarańczowa

Łatwy Do 1 godz.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Mazurek

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!