Pysznotka.

m7
Pysznotka.

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło śmietankowe

1.50 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. powidło śliwkowe

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżka skrobia ziemniaczana

40 dag. mąka pszenna tortowa

20 dag. margaryna mleczna

16 dag. cukier puder

20 dag. orzechy włoskie

20 dag. cukier

Przygotowanie


Ze składników na ciasto zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.

rozłożyć na dwie jednakowe blaszki,lekko posmarować powidłami każde ciasto.

następnie powidła posypać orzechami.

na orzechy wyłożyć pianę z białek.(pianę ubić na każdy placek osobno po 3 białka z 10 dkg cukru i 1/2 torebki cukru waniliowego.)

włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 ,aż się piana ze złoci.

masa:

szklankę mleka zagotować z cukrem,w 1/2 szklanki mleka rozmącić żółtka i skrobię ziemniaczaną.

wlać do gotującego się mleka ,chwilkę pogotować.

po ostudzeniu połączyć z utartym masłem.

placki przełożyć utartą masą.

wierz ciasta można polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

384

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły