Pysznotka.

m7
Pysznotka.

0

0 / 0

Ciasto z orzeszkami oraz powidłami śliwkowymi.Super połączenie.Wspaniale pasuje do dobrej kawy w pochmurne dni.:)

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło śmietankowe

1.50 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. powidło śliwkowe

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżka skrobia ziemniaczana

40 dek. mąka pszenna tortowa

20 dek. margaryna mleczna

16 dek. cukier puder

20 dek. orzechy włoskie

20 dek. cukier

Przygotowanie


1

Ze składników na ciasto zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.

2

rozłożyć na dwie jednakowe blaszki,lekko posmarować powidłami każde ciasto.

3

następnie powidła posypać orzechami.

4

na orzechy wyłożyć pianę z białek.(pianę ubić na każdy placek osobno po 3 białka z 10 dkg cukru i 1/2 torebki cukru waniliowego.)

5

włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 ,aż się piana ze złoci.

6

masa:

7

szklankę mleka zagotować z cukrem,w 1/2 szklanki mleka rozmącić żółtka i skrobię ziemniaczaną.

8

wlać do gotującego się mleka ,chwilkę pogotować.

9

po ostudzeniu połączyć z utartym masłem.

10

placki przełożyć utartą masą.

11

wierz ciasta można polać polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły