Pyszne tradycyjne ciasto z jabłkami

m7
Pyszne tradycyjne ciasto z jabłkami

1

0 / 0

Pyszne i szybkie ciasto z jabłek - szarlotka. Idealne ciasto na ciepło z lodami, czy na zimno do kawy.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłko

2 łyżecz. proszek do pieczenia

16 g cukier waniliowy

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

1 szt. margaryna

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana

4 łyżka kasza manna

Przygotowanie


1

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć. Posłodzić do smaku. Wymieszać z kaszą manną.

2

Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć przestudzone jabłka. Przykryć resztą ciasta. Nakłuwać widelcem.

3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

4

Piec ok. 50-60 min. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły