Pyszne tradycyjne ciasto z jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyszne tradycyjne ciasto z jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F844-1702057532454.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne i szybkie ciasto z jabłek - szarlotka. Idealne ciasto na ciepło z lodami, czy na zimno do kawy.
1
0 / 0
Pyszne i szybkie ciasto z jabłek - szarlotka. Idealne ciasto na ciepło z lodami, czy na zimno do kawy.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
16 g cukier waniliowy
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. cukier
1 szt. margaryna
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana
4 łyżka kasza manna
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć. Posłodzić do smaku. Wymieszać z kaszą manną.
Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć przestudzone jabłka. Przykryć resztą ciasta. Nakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec ok. 50-60 min. Ostudzone posypać cukrem pudrem.