Pyszne tradycyjne ciasto z jabłkami

m7
Pyszne tradycyjne ciasto z jabłkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne i szybkie ciasto z jabłek - szarlotka. Idealne ciasto na ciepło z lodami, czy na zimno do kawy.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłko

2 łyżecz. proszek do pieczenia

16 g cukier waniliowy

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

1 szt. margaryna

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana

4 łyżka kasza manna

Przygotowanie


Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć. Posłodzić do smaku. Wymieszać z kaszą manną.

Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć przestudzone jabłka. Przykryć resztą ciasta. Nakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Piec ok. 50-60 min. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

253

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły