Pyszne pulpeciki

m7
Pyszne pulpeciki

1

0 / 0

Smaczne mięsne pulpety.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. oregano

400 g pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

2 szt. marchew

1 szt. bułka pszenna

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

30 dag. mięso mielone

Przygotowanie


1

Cebulę obieramy, drobno siekamy.

2

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz marchew, smażymy kilka minut. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz słodką paprykę, podsmażamy jeszcze przez chwilę. Następnie wlewamy pomidory razem z zalewą i dusimy na małym ogniu 20-30 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem.

3

Bułeczkę moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, dodajemy oregano, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy, wyrabiamy na jednolitą masę.

4

Następnie z masy formujemy niewielkie pulpeciki, obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy je do sosu pomidorowego i gotujemy do miękkości. Na talerzu układamy pulpeciki, polewamy je sosem pomidorowym, podajemy gorące.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

287

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły