Pyszne pulpeciki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyszne pulpeciki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976504667.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne mięsne pulpety.
1
0 / 0
Smaczne mięsne pulpety.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. oregano
400 g pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. bułka pszenna
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
30 dag. mięso mielone
Przygotowanie
Cebulę obieramy, drobno siekamy.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz marchew, smażymy kilka minut. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz słodką paprykę, podsmażamy jeszcze przez chwilę. Następnie wlewamy pomidory razem z zalewą i dusimy na małym ogniu 20-30 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Bułeczkę moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, dodajemy oregano, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy, wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie z masy formujemy niewielkie pulpeciki, obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy je do sosu pomidorowego i gotujemy do miękkości. Na talerzu układamy pulpeciki, polewamy je sosem pomidorowym, podajemy gorące.