Pyszne pierogi z truskawkami

justyna_el
Pyszne pierogi z truskawkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. olej

1 szczyp. sól

0.50 szkl. gorąca woda

25 dag. truskawki

10 szt. maliny

1 szczyp. cynamon

1 szkl. śmietana 12%

Przygotowanie


Aby zrobić pierogi musimy przesiać mąkę Lubella i sól, a następnie dodać do nich olej i wodę. Wszystko zagniatamy rękami.

Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy. Za pomocą szklanki z cienkimi brzegami wycinamy kółka na pierogi.

Przygotowane truskawki myjemy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Następnie przekładamy je na krążki i zlepiamy pierogi.

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soli do smaku. Ulepione pierogi wkładamy do wody, uważając by się nie rozpadły. Po kilku minutach, kiedy pierogi będą wypływać wyławiamy je.

Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną. Dekorujemy świeżymi malinami, liśćmi mięty i posypujemy szczyptą cynamonu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

665

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

109

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły