Pyszne pierogi z truskawkami

justyna_el
Pyszne pierogi z truskawkami

0

0 / 0

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. olej

1 szczyp. sól

0.50 szkl. gorąca woda

25 dag. truskawki

10 szt. maliny

1 szczyp. cynamon

1 szkl. śmietana 12%

Przygotowanie


1

Aby zrobić pierogi musimy przesiać mąkę Lubella i sól, a następnie dodać do nich olej i wodę. Wszystko zagniatamy rękami.

2

Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy. Za pomocą szklanki z cienkimi brzegami wycinamy kółka na pierogi.

3

Przygotowane truskawki myjemy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Następnie przekładamy je na krążki i zlepiamy pierogi.

4

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soli do smaku. Ulepione pierogi wkładamy do wody, uważając by się nie rozpadły. Po kilku minutach, kiedy pierogi będą wypływać wyławiamy je.

5

Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną. Dekorujemy świeżymi malinami, liśćmi mięty i posypujemy szczyptą cynamonu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły