Pyszne pierogi z truskawkami
justyna_el
Wartości odżywcze na porcję
Energia
665
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. olej
1 szczyp. sól
0.50 szkl. gorąca woda
25 dag. truskawki
10 szt. maliny
1 szczyp. cynamon
1 szkl. śmietana 12%
Przygotowanie
Aby zrobić pierogi musimy przesiać mąkę Lubella i sól, a następnie dodać do nich olej i wodę. Wszystko zagniatamy rękami.
Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy. Za pomocą szklanki z cienkimi brzegami wycinamy kółka na pierogi.
Przygotowane truskawki myjemy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Następnie przekładamy je na krążki i zlepiamy pierogi.
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soli do smaku. Ulepione pierogi wkładamy do wody, uważając by się nie rozpadły. Po kilku minutach, kiedy pierogi będą wypływać wyławiamy je.
Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną. Dekorujemy świeżymi malinami, liśćmi mięty i posypujemy szczyptą cynamonu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
665
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.