Pyszne pierogi z jagodami!

m7
Pyszne pierogi z jagodami!

0

0 / 0

Pyszne pierogi smakują szczególnie dzieciom gdyż są podawane na słodko

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 kwaśna śmietana

1 szcz. sól

0.25 kost. masło

0.50 szkl. woda

1 szt. jaja kurze całe

5 łyżka cukier

50 dek. mąka pszenna

50 dek. jagody

Przygotowanie


1

Ciasto na pierogi:

2

Mąkę przesiewamy, formując z niej stożek, robimy wgłębienie pośrodku. Jajko mieszamy z częścią wody i wlewamy do mąki. Zarabiamy je luźno. Solimy. Teraz zarabiamy je solidniej, starając się wyrobić elastyczną i gładką masę.

3

W miarę potrzeby podsypujemy nieco mąki. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, lub do foliowej torebki.

4

Drugą wałkujemy, podsypując mąką w razie konieczności, by nie lepiło się do wałka i podłoża. Jak grube powinno być ciasto? Jedni wolą cieńsze, inni grubsze... Każdy rozwałkowywuje wedle własnych potrzeb.

5

W gotowym placku wycinamy krążki za pomocą szklanki lub innego narzędzia. średnica może wynosić 7-10 cm. To zależy, czy lubicie małe pierożki, czy spore pierogi.

6

W wycięte kółko nakładamy farsz. Zalepiamy uważnie brzeg, a następnie "fryzujemy" go ozdobnie palcami.

7

Przygotowanie pierogów:

8

Jagody myjemy, odrzucamy pogniecione owoce i delikatnie suszymy z pomocą ręcznika kuchennego.

9

Do wyciętych z ciasta pierogowego kółek nakładamy jagody. Tyle, aby brzegi pozostały wolne do swobodnego zalepienia. Brzegi zaciskamy starannie.

10

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda jest w stanie wrzenia, na jej powierzchnię wrzucamy delikatnie kilkanaście pierogów. Czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.

11

Pozostawiamy je w tym stanie jeszcze kilka minut. Następnie delikatnie łyżką wyławiamy pojedynczo na durszlak, do obcieknięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły