Pyszne pierogi z jagodami!
m7
Pyszne pierogi smakują szczególnie dzieciom gdyż są podawane na słodko
0
0 / 0
Pyszne pierogi smakują szczególnie dzieciom gdyż są podawane na słodko
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 kwaśna śmietana
1 szczyp. sól
0.25 kostka masło
0.50 szkl. woda
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna
50 dag. jagody
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy, formując z niej stożek, robimy wgłębienie pośrodku. Jajko mieszamy z częścią wody i wlewamy do mąki. Zarabiamy je luźno. Solimy. Teraz zarabiamy je solidniej, starając się wyrobić elastyczną i gładką masę.
W miarę potrzeby podsypujemy nieco mąki. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, lub do foliowej torebki.
Drugą wałkujemy, podsypując mąką w razie konieczności, by nie lepiło się do wałka i podłoża. Jak grube powinno być ciasto? Jedni wolą cieńsze, inni grubsze... Każdy rozwałkowywuje wedle własnych potrzeb.
W gotowym placku wycinamy krążki za pomocą szklanki lub innego narzędzia. średnica może wynosić 7-10 cm. To zależy, czy lubicie małe pierożki, czy spore pierogi.
W wycięte kółko nakładamy farsz. Zalepiamy uważnie brzeg, a następnie "fryzujemy" go ozdobnie palcami.
Przygotowanie pierogów:
Jagody myjemy, odrzucamy pogniecione owoce i delikatnie suszymy z pomocą ręcznika kuchennego.
Do wyciętych z ciasta pierogowego kółek nakładamy jagody. Tyle, aby brzegi pozostały wolne do swobodnego zalepienia. Brzegi zaciskamy starannie.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda jest w stanie wrzenia, na jej powierzchnię wrzucamy delikatnie kilkanaście pierogów. Czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.
Pozostawiamy je w tym stanie jeszcze kilka minut. Następnie delikatnie łyżką wyławiamy pojedynczo na durszlak, do obcieknięcia.