Example thumb
0

Składniki

200 Mililitrów
Kwaśna śmietana
1 Szczypta
sól
0.25 Kostki
masło extra
0.5 Szklanki
woda
1 Sztuka
jaja kurze całe
5 Łyżek
cukier
50 Dekagramów
mąka pszenna
50 Dekagramów
Jagody
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto na pierogi:
  2. Mąkę przesiewamy, formując z niej stożek, robimy wgłębienie pośrodku. Jajko mieszamy z częścią wody i wlewamy do mąki. Zarabiamy je luźno. Solimy. Teraz zarabiamy je solidniej, starając się wyrobić elastyczną i gładką masę.
  3. W miarę potrzeby podsypujemy nieco mąki. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, lub do foliowej torebki.
  4. Drugą wałkujemy, podsypując mąką w razie konieczności, by nie lepiło się do wałka i podłoża. Jak grube powinno być ciasto? Jedni wolą cieńsze, inni grubsze... Każdy rozwałkowywuje wedle własnych potrzeb.
  5. W gotowym placku wycinamy krążki za pomocą szklanki lub innego narzędzia. średnica może wynosić 7-10 cm. To zależy, czy lubicie małe pierożki, czy spore pierogi.
  6. W wycięte kółko nakładamy farsz. Zalepiamy uważnie brzeg, a następnie "fryzujemy" go ozdobnie palcami.
  7. Przygotowanie pierogów:
  8. Jagody myjemy, odrzucamy pogniecione owoce i delikatnie suszymy z pomocą ręcznika kuchennego.
  9. Do wyciętych z ciasta pierogowego kółek nakładamy jagody. Tyle, aby brzegi pozostały wolne do swobodnego zalepienia. Brzegi zaciskamy starannie.
  10. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda jest w stanie wrzenia, na jej powierzchnię wrzucamy delikatnie kilkanaście pierogów. Czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.
  11. Pozostawiamy je w tym stanie jeszcze kilka minut. Następnie delikatnie łyżką wyławiamy pojedynczo na durszlak, do obcieknięcia.

Opis

Pyszne pierogi smakują szczególnie dzieciom gdyż są podawane na słodko

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!