Pyszne pierogi z jagodami

Lubella

Słodkie, soczyste i pachnące latem — pierogi z jagodami to klasyka, obok której nie sposób przejść obojętnie. Delikatne ciasto skrywające świeże, lekko kwaśne jagody smakuje najlepiej z odrobiną śmietany i cukru, choć równie dobrze sprawdzi się z jogurtem lub z masłem i bułką tartą. To danie, które pokochają i dzieci, i dorośli — idealne na letni obiad, podwieczorek albo jako deser. Świetnie sprawdzą się też jako słodka niespodzianka na rodzinne spotkania czy leniwe weekendy. Jeśli szukasz prostego przepisu, który smakuje jak wakacje u babci — to strzał w dziesiątkę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1032
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
166
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie, soczyste i pachnące latem — pierogi z jagodami to klasyka, obok której nie sposób przejść obojętnie. Delikatne ciasto skrywające świeże, lekko kwaśne jagody smakuje najlepiej z odrobiną śmietany i cukru, choć równie dobrze sprawdzi się z jogurtem lub z masłem i bułką tartą. To danie, które pokochają i dzieci, i dorośli — idealne na letni obiad, podwieczorek albo jako deser. Świetnie sprawdzą się też jako słodka niespodzianka na rodzinne spotkania czy leniwe weekendy. Jeśli szukasz prostego przepisu, który smakuje jak wakacje u babci — to strzał w dziesiątkę!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna lubella
250 ml ciepła woda
2 łyżka masło roztopione
1 szczyp. sól
Nadzienie
400 g jagody
4 łyżka cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski.
Dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę.
Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto (ok. 8–10 minut).
Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Jagody opłucz i osusz na sicie lub ręczniku papierowym.
Wymieszaj je delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienki placek.
Na każde kółko nakładaj łyżeczkę jagód i dokładnie zlepiaj brzegi pieroga (można ozdobnie zawijać).
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając.
Gotuj od chwili wypłynięcia na powierzchnię przez 2–3 minuty.
Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu.
Podawaj na ciepło ze śmietaną i posypane cukrem pudrem. Możesz też polać roztopionym masłem i posypać bułką tartą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1032
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
166
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.