Pyszne pierogi z jagodami!

m7

Pyszne pierogi smakują szczególnie dzieciom gdyż są podawane na słodko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1032
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
166
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne pierogi smakują szczególnie dzieciom gdyż są podawane na słodko
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 kwaśna śmietana
1 szczyp. sól
0.25 kostka masło
0.50 szkl. woda
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna
50 dag. jagody
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy, formując z niej stożek, robimy wgłębienie pośrodku. Jajko mieszamy z częścią wody i wlewamy do mąki. Zarabiamy je luźno. Solimy. Teraz zarabiamy je solidniej, starając się wyrobić elastyczną i gładką masę.
W miarę potrzeby podsypujemy nieco mąki. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, lub do foliowej torebki.
Drugą wałkujemy, podsypując mąką w razie konieczności, by nie lepiło się do wałka i podłoża. Jak grube powinno być ciasto? Jedni wolą cieńsze, inni grubsze... Każdy rozwałkowywuje wedle własnych potrzeb.
W gotowym placku wycinamy krążki za pomocą szklanki lub innego narzędzia. średnica może wynosić 7-10 cm. To zależy, czy lubicie małe pierożki, czy spore pierogi.
W wycięte kółko nakładamy farsz. Zalepiamy uważnie brzeg, a następnie "fryzujemy" go ozdobnie palcami.
Przygotowanie pierogów:
Jagody myjemy, odrzucamy pogniecione owoce i delikatnie suszymy z pomocą ręcznika kuchennego.
Do wyciętych z ciasta pierogowego kółek nakładamy jagody. Tyle, aby brzegi pozostały wolne do swobodnego zalepienia. Brzegi zaciskamy starannie.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda jest w stanie wrzenia, na jej powierzchnię wrzucamy delikatnie kilkanaście pierogów. Czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.
Pozostawiamy je w tym stanie jeszcze kilka minut. Następnie delikatnie łyżką wyławiamy pojedynczo na durszlak, do obcieknięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1032
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
166
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.