Pieczone pierogi z pieczarkami

Lubella
Pieczone pierogi z pieczarkami

4

0 / 0

Pieczone pierogi z pieczarkami to doskonałe połączenie tradycyjnego ciasta pierogowego i aromatycznego farszu z pieczarek. To idealna przekąska na każdą okazję – pierogi są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podawaj na ciepło, z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub jogurtowym. Pieczone pierogi z pieczarkami świetnie smakują także na zimno – idealne na drugie śniadanie lub piknik!

9

Składniki

80 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Ciasto

500 g mąka pszenna lubella

250 ml ciepła woda

1 łyżecz. sól

2 łyżka olej roślinny

Farsz

500 g pieczarki

1 szt.

2 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.

2

Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

3

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie wrzuć pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem, a także natką pietruszki.

4

Odstaw farsz do ostygnięcia.

5

Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą.

6

Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i olej, mieszając łyżką.

7

Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (około 5–7 minut).

8

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.

9

Rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 2 mm grubości).

10

Szklanką wykrawaj kółka.

11

Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi, formując pierogi.

12

Opcjonalnie możesz ozdobić brzegi widelcem.

13

Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

14

Posmaruj każdy pieróg roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę.

15

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż pierogi nabiorą złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

985

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

56

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły