Pyszne gofry

m7
Pyszne gofry

0

1 / 1

Wspaniałe, chrupiące gofry, które mogą stanowić wyśmienity deser. Wystarczy dodać ulubione dodatki: sosy, dżemy, czy owoce i cieszyć się znakomitym smakiem.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 l mleko

100 g masło

300 g mąka pszenna tortowa

50 g cukier puder

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Do miski wsypujemy 300 g mąki.

2

Dolewamy 0,5 l mleka, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 50 - 75 g cukru, szczyptę soli i mieszamy.

3

Rozpuszczamy 100g masła i delikatnie dolewamy podczas miksowania pozostałych składników. Całość dokładnie miksujemy.

4

W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę. Najlepszy efekt osiąga się na dużej gofrownicy z ciężką pokrywą - wtedy gofry są bardziej chrupiące.

5

Gofry pieczemy na złoty kolor.

6

Podajemy z bitą śmietaną oraz konfiturami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły