Pyszne gofry
m7
Wspaniałe, chrupiące gofry, które mogą stanowić wyśmienity deser. Wystarczy dodać ulubione dodatki: sosy, dżemy, czy owoce i cieszyć się znakomitym smakiem.
0
1 / 1
Wspaniałe, chrupiące gofry, które mogą stanowić wyśmienity deser. Wystarczy dodać ulubione dodatki: sosy, dżemy, czy owoce i cieszyć się znakomitym smakiem.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 l mleko
100 g masło
300 g mąka pszenna tortowa
50 g cukier puder
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Do miski wsypujemy 300 g mąki.
Dolewamy 0,5 l mleka, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 50 - 75 g cukru, szczyptę soli i mieszamy.
Rozpuszczamy 100g masła i delikatnie dolewamy podczas miksowania pozostałych składników. Całość dokładnie miksujemy.
W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę. Najlepszy efekt osiąga się na dużej gofrownicy z ciężką pokrywą - wtedy gofry są bardziej chrupiące.
Gofry pieczemy na złoty kolor.
Podajemy z bitą śmietaną oraz konfiturami.