0

Składniki

1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Litra
mleko
100 Gramów
masło extra
300 Gramów
mąka pszenna tortowa
50 Gramów
cukier puder
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy 300 g mąki
  2. Dolewamy 0,5 l mleka
  3. wbijamy 2 całe jajka
  4. dodajemy ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  5. dodajemy cukier 50-75 g w zależności od upodobań do słodkiego
  6. delikatnie solimy - 1 szczypta soli powinna wystarczyć
  7. Rozpuszczamy 100g masła i delikatnie dolewamy podczas miksowania pozostałych składników. Całość dokładnie miksujemy.
  8. W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę. Najlepszy efekt osiąga się na dużej gofrownicy z ciężką pokrywą - wtedy gofry są bardziej chrupiące.
  9. Gofry pieczemy na złoty kolor.
  10. Podajemy z bitą śmietaną oraz konfiturami.
  11. Smacznego!

Opis

Wspaniałe, chrupiące gofry, które mogą stanowić wyśmienity deser. Przygotowuję je od wielu lat i zawsze budzą zachwyt moich gości.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!