Pyszne ciasto drożdżowe

m7
Pyszne ciasto drożdżowe

0

0 / 0

Słodki, drożdżowy chlebek z dużą ilością kruszonki to smak dzieciństwa. Do tego trochę dżemu lub miodu - pyszne.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 kost. masło

100 g masło

100 g cukier

1.50 szkl. mleko

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

10 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże rozkruszamy do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i odrobinę ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.

2

Masło rozpuszczamy, studzimy.

3

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy rozczyn z drożdży, jajka, cukier oraz cukier waniliowy.

4

Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma odstawać od ręki.

5

Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.

6

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, na koniec wlewamy roztopione, gorące masło. Całość dokładnie zagniatamy.

7

Następnie wyrośnięte ciasto nakładamy do foremek, posypujemy kruszonką.

8

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 30-40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły