Pyszne ciasto drożdżowe

m7
Pyszne ciasto drożdżowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Słodki, drożdżowy chlebek z dużą ilością kruszonki to smak dzieciństwa. Do tego trochę dżemu lub miodu - pyszne.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 kostka masło

100 g masło

100 g cukier

1.50 szkl. mleko

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

10 dag. drożdże

Przygotowanie


Drożdże rozkruszamy do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i odrobinę ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.

Masło rozpuszczamy, studzimy.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy rozczyn z drożdży, jajka, cukier oraz cukier waniliowy.

Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma odstawać od ręki.

Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, na koniec wlewamy roztopione, gorące masło. Całość dokładnie zagniatamy.

Następnie wyrośnięte ciasto nakładamy do foremek, posypujemy kruszonką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 30-40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

808

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

121

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły