Pyszne ciasto drożdżowe
m7
Słodki, drożdżowy chlebek z dużą ilością kruszonki to smak dzieciństwa. Do tego trochę dżemu lub miodu - pyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
808
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodki, drożdżowy chlebek z dużą ilością kruszonki to smak dzieciństwa. Do tego trochę dżemu lub miodu - pyszne.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 kostka masło
100 g masło
100 g cukier
1.50 szkl. mleko
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
10 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i odrobinę ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy rozczyn z drożdży, jajka, cukier oraz cukier waniliowy.
Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma odstawać od ręki.
Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, na koniec wlewamy roztopione, gorące masło. Całość dokładnie zagniatamy.
Następnie wyrośnięte ciasto nakładamy do foremek, posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 30-40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
808
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.