Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem

m7

Pyszne ciasto przekładane kremem, może łatwo zastąpić tort. Idealne na przyjęcia rodzinne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
72
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne ciasto przekładane kremem, może łatwo zastąpić tort. Idealne na przyjęcia rodzinne.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.66 szkl. mąka pszenna tortowa
0.66 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cytryna
1 szt. krem karpatka
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Jajka miksujemy z cukrem ok. 15 minut, aż do uzyskania jednolitej masy (musi powstać biała pianka). Dwa rodzaje mąki łączymy ze sobą dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy i dokładnie jeszcze raz mieszamy.
Wsypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
Wlewamy ciasto do prodiża ze stożkiem, pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy odstawiamy w chłodne miejsce i przykrywamy ściereczką.
Na drugi dzień biszkopt dzielimy na trzy części, placki nasączamy wodą z sokiem z cytryny i przekładamy kremem karpatka przyrządzonym według przepisu na opakowaniu.
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
72
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.