Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem
m7
Pyszne ciasto przekładane kremem, może łatwo zastąpić tort. Idealne na przyjęcia rodzinne.
1
0 / 0
Pyszne ciasto przekładane kremem, może łatwo zastąpić tort. Idealne na przyjęcia rodzinne.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.66 szkl. mąka pszenna tortowa
0.66 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cytryna
1 szt. krem karpatka
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Jajka miksujemy z cukrem ok. 15 minut, aż do uzyskania jednolitej masy (musi powstać biała pianka). Dwa rodzaje mąki łączymy ze sobą dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy i dokładnie jeszcze raz mieszamy.
Wsypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
Wlewamy ciasto do prodiża ze stożkiem, pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy odstawiamy w chłodne miejsce i przykrywamy ściereczką.
Na drugi dzień biszkopt dzielimy na trzy części, placki nasączamy wodą z sokiem z cytryny i przekładamy kremem karpatka przyrządzonym według przepisu na opakowaniu.
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.