Pyszne bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem
m7
Wspaniałe bułeczki drożdżowe z nadzieniem, które można wymieniać do woli. Można je nadziewać dżemem, budyniem, serem, czy cynamonem z cukrem. Kombinacji jest mnóstwo. Drożdżówki można zamrozić. Wystarczy je później podgrzać w piekarniku i są
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wspaniałe bułeczki drożdżowe z nadzieniem, które można wymieniać do woli. Można je nadziewać dżemem, budyniem, serem, czy cynamonem z cukrem. Kombinacji jest mnóstwo. Drożdżówki można zamrozić. Wystarczy je później podgrzać w piekarniku i są
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
200 cukier
1 kg mąka pszenna
0.33 łyżecz. sól
2 kostka masło
0.50 l mleko
50 g drożdże świeże
150 g masło
1.50 szkl. cukier
0.50 szkl. cynamon
0.50 szkl. cukier
1 szt. białko
Przygotowanie
Masło roztopić i kiedy już zupełnie płynne, dodać mleko. Następnie dodać cukier i dobrze rozmiksować.
Drożdże rozdrobnić palcami i wrzucić do masy, bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub delikatnie rozmiksować, aby drożdże rozpuściły się do końca.
Dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, należy przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Stolnicę dobrze wysypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto.
Przez chwilę pozagniatać ciasto z mąką.
Następnie podzielić na dwie części.
Każdą część posypać lekko mąką (zawsze należy używać jak najmniejszej ilości mąki) i rozwałkować wałkiem na prostokąty mniej więcej 20 na 40 cm.
Teraz czas na nałożenie nadzienia.
Najpierw należy ciasto bardzo obficie posmarować masłem.
Warstwę masła posypać obficie cukrem, a potem cynamonem.
Ciasto zrolować po dłuższej krawędzi i upewnić się, że brzegi są dobrze sklejone.
Powstały wałek pokroić na kawałki mniej więcej 4 cm długości. Tak powstałe ślimaczki układamy w małych papierowych foremkach lub bezpośrednio na blasze.
Bułeczki przykryć lnianą ściereczką i zostawić tak na parę minut. Na końcu smarować rozbełtanym białkiem i posypać ładnie cukrem lub migdałami.
Piec 10-15 minut w 200 st. C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.