Pyszne bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem

m7
Pyszne bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem

0

0 / 0

Wspaniałe bułeczki drożdżowe z nadzieniem, które można wymieniać do woli. Można je nadziewać dżemem, budyniem, serem, czy cynamonem z cukrem. Kombinacji jest mnóstwo. Drożdżówki można zamrozić. Wystarczy je później podgrzać w piekarniku i są

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

200 cukier

1 kg mąka pszenna

0.33 łyżeczka sól

2 kost. masło

0.50 l mleko

50 g drożdże świeże

150 g masło

1.50 szkl. cukier

0.50 szkl. cynamon

0.50 szkl. cukier

1 szt. białko

Przygotowanie


1

Masło roztopić i kiedy już zupełnie płynne, dodać mleko. Następnie dodać cukier i dobrze rozmiksować.

2

Drożdże rozdrobnić palcami i wrzucić do masy, bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub delikatnie rozmiksować, aby drożdże rozpuściły się do końca.

3

Dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, należy przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4

Stolnicę dobrze wysypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto.

5

Przez chwilę pozagniatać ciasto z mąką.

6

Następnie podzielić na dwie części.

7

Każdą część posypać lekko mąką (zawsze należy używać jak najmniejszej ilości mąki) i rozwałkować wałkiem na prostokąty mniej więcej 20 na 40 cm.

8

Teraz czas na nałożenie nadzienia.

9

Najpierw należy ciasto bardzo obficie posmarować masłem.

10

Warstwę masła posypać obficie cukrem, a potem cynamonem.

11

Ciasto zrolować po dłuższej krawędzi i upewnić się, że brzegi są dobrze sklejone.

12

Powstały wałek pokroić na kawałki mniej więcej 4 cm długości. Tak powstałe ślimaczki układamy w małych papierowych foremkach lub bezpośrednio na blasze.

13

Bułeczki przykryć lnianą ściereczką i zostawić tak na parę minut. Na końcu smarować rozbełtanym białkiem i posypać ładnie cukrem lub migdałami.

14

Piec 10-15 minut w 200 st. C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły