Pyszna babka

m7
Pyszna babka

1

0 / 0

Babka na każdą okazję ze skórką pomarańczową kandyzowaną.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka cukier waniliowy

5 dag. kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.

2

Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy.

3

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać również skórkę kandyzowaną pomarańczową (wcześniej obsypaną w mące).

4

Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

117

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły