1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
5 Dekagramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
  2. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać również skórkę kandyzowaną pomarańczową(wcześniej obsypaną w mące).
  4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Babka na każdą okazję ze skórką pomarańczową kandyzowaną.

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!