1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
5 Dekagramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
  2. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać również skórkę kandyzowaną pomarańczową(wcześniej obsypaną w mące).
  4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Babka na każdą okazję ze skórką pomarańczową kandyzowaną.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Łatwy Do 1 godz
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Puszysty sernik

Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!