Pyszna babka
m7
1
0 / 0
Babka na każdą okazję ze skórką pomarańczową kandyzowaną.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
35 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. margaryna
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier waniliowy
5 dek. kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
1
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
2
Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy.
3
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać również skórkę kandyzowaną pomarańczową (wcześniej obsypaną w mące).
4
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.