Pyszna babka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pyszna babka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974881069.jpeg&w=3840&q=75)
Babka na każdą okazję ze skórką pomarańczową kandyzowaną.
1
0 / 0
Babka na każdą okazję ze skórką pomarańczową kandyzowaną.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier waniliowy
5 dag. kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać również skórkę kandyzowaną pomarańczową (wcześniej obsypaną w mące).
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.