Pyry z gzikiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Pyry z gzikiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976130998.jpeg&w=3840&q=75)
Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg, z pyrami czyli ziemniakami. Danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego!
0
0 / 0
Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg, z pyrami czyli ziemniakami. Danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
6 szt. ziemniaki
250 g twaróg
200 śmietana 18%
40 mleko
1 szt. cebula biała
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Twaróg, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą. Następnie siekamy cebulę i szczypiorek dodajemy do masy serowej. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Na ugotowane ziemniaki układamy naszego gzika i dekorujemy szczypiorkiem.