Pyry z gzikiem
kontakt_1
0
0 / 0
Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg, z pyrami czyli ziemniakami. Danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
6 szt. ziemniaki
250 g twaróg
200 śmietana 18%
40 mleko
1 szt. cebula biała
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżeczka sól
3 szcz. pieprz
Przygotowanie
1
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
2
Twaróg, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą. Następnie siekamy cebulę i szczypiorek dodajemy do masy serowej. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
3
Na ugotowane ziemniaki układamy naszego gzika i dekorujemy szczypiorkiem.