Pyry z gzikiem
kontakt_1
Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg, z pyrami czyli ziemniakami. Danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
476
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg, z pyrami czyli ziemniakami. Danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
6 szt. ziemniaki
250 g twaróg
200 śmietana 18%
40 mleko
1 szt. cebula biała
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Twaróg, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą. Następnie siekamy cebulę i szczypiorek dodajemy do masy serowej. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Na ugotowane ziemniaki układamy naszego gzika i dekorujemy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
476
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.