Pyry z gzikiem

kontakt_1
Pyry z gzikiem

0

0 / 0

Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg, z pyrami czyli ziemniakami. Danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

6 szt. ziemniaki

250 g twaróg

200 śmietana 18%

40 mleko

1 szt. cebula biała

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżecz. sól

3 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.

2

Twaróg, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą. Następnie siekamy cebulę i szczypiorek dodajemy do masy serowej. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

3

Na ugotowane ziemniaki układamy naszego gzika i dekorujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

476

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły