Example thumb
2

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
Amoniak do ciast
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
powidła śliwkowe
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana
3 Łyżki
mąka pszenna tortowa
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
20 Dekagramów
margaryna zwykła
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
orzechy włoskie
25 Dekagramów
margaryna zwykła
20 Dekagramów
cukier puder
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, żółtkami oraz śmietaną, wymieszać, zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.
  2. Następnie każdą część rozwałkować i wyłożyć do dwóch foremek.
  3. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
  4. Obydwa ciasta posmarować powidłami, a na nie wyłożyć ubitą pianę.
  5. Wierzch można posypać pokrojonymi orzechami.
  6. Ciasto piec ok. 30 minut, w temp. 200 C.
  7. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.
  8. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
  9. Margarynę utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń.
  10. Tak przygotowanym kremem przełożyć przestudzone placki i dowolnie udekorować

Opis

Pychotka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!