Pychotka

m7
Pychotka

2

5 / 1

Pychotka, czyli dwa kruche blaty z konfiturą i bezą, między którymi znajdziesz domowy budyń. Cudowne ciasto, idealne do kawy.

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka amoniak

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka śmietana

3 łyżka mąka pszenna tortowa

3 łyżka mąka ziemniaczana

20 dek. margaryna zwykła

40 dek. mąka pszenna tortowa

10 dek. cukier puder

10 dek. orzechy włoskie

25 dek. margaryna zwykła

20 dek. cukier puder

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, żółtkami oraz śmietaną, wymieszać, zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.

2

Następnie każdą część rozwałkować i wyłożyć do dwóch foremek.

3

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.

4

Obydwa ciasta posmarować powidłami, a na nie wyłożyć ubitą pianę.

5

Wierzch można posypać pokrojonymi orzechami.

6

Ciasto piec ok. 30 minut, w temp. 200 C.

7

Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.

8

Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.

9

Margarynę utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń.

10

Tak przygotowanym kremem przełożyć przestudzone placki i dowolnie udekorować

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły