2

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
Amoniak do ciast
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
powidła śliwkowe
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana
3 Łyżki
mąka pszenna tortowa
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
20 Dekagramów
margaryna zwykła
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
orzechy włoskie
25 Dekagramów
margaryna zwykła
20 Dekagramów
cukier puder
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, żółtkami oraz śmietaną, wymieszać, zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.
  2. Następnie każdą część rozwałkować i wyłożyć do dwóch foremek.
  3. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
  4. Obydwa ciasta posmarować powidłami, a na nie wyłożyć ubitą pianę.
  5. Wierzch można posypać pokrojonymi orzechami.
  6. Ciasto piec ok. 30 minut, w temp. 200 C.
  7. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.
  8. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
  9. Margarynę utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń.
  10. Tak przygotowanym kremem przełożyć przestudzone placki i dowolnie udekorować

Opis

Pychotka

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!