Pychotka
m7
2
5 / 1
0
Pychotka, czyli dwa kruche blaty z konfiturą i bezą, między którymi znajdziesz domowy budyń. Cudowne ciasto, idealne do kawy.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka amoniak
4 szt jaja kurze całe
1 szt powidła śliwkowe łowicz
5 szt żółtko jaja kurzego
2 łyżka śmietana
3 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka mąka ziemniaczana
20 dek. margaryna zwykła
40 dek. mąka pszenna tortowa
10 dek. cukier puder
10 dek. orzechy włoskie
25 dek. margaryna zwykła
20 dek. cukier puder
0.50 l mleko
Przygotowanie
Margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, żółtkami oraz śmietaną, wymieszać, zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.
Następnie każdą część rozwałkować i wyłożyć do dwóch foremek.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Obydwa ciasta posmarować powidłami, a na nie wyłożyć ubitą pianę.
Wierzch można posypać pokrojonymi orzechami.
Ciasto piec ok. 30 minut, w temp. 200 C.
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Margarynę utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń.
Tak przygotowanym kremem przełożyć przestudzone placki i dowolnie udekorować