2

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
Amoniak do ciast
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
powidła śliwkowe
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana
3 Łyżki
mąka pszenna tortowa
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
20 Dekagramów
margaryna zwykła
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
orzechy włoskie
25 Dekagramów
margaryna zwykła
20 Dekagramów
cukier puder
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, żółtkami oraz śmietaną, wymieszać, zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.
  2. Następnie każdą część rozwałkować i wyłożyć do dwóch foremek.
  3. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
  4. Obydwa ciasta posmarować powidłami, a na nie wyłożyć ubitą pianę.
  5. Wierzch można posypać pokrojonymi orzechami.
  6. Ciasto piec ok. 30 minut, w temp. 200 C.
  7. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.
  8. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
  9. Margarynę utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń.
  10. Tak przygotowanym kremem przełożyć przestudzone placki i dowolnie udekorować

Opis

Pychotka

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki serowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!