Pychotka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pychotka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637181.jpeg&w=3840&q=75)
Pychotka, czyli dwa kruche blaty z konfiturą i bezą, między którymi znajdziesz domowy budyń. Cudowne ciasto, idealne do kawy.
2
5 / 1
Pychotka, czyli dwa kruche blaty z konfiturą i bezą, między którymi znajdziesz domowy budyń. Cudowne ciasto, idealne do kawy.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. amoniak
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka śmietana
3 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka mąka ziemniaczana
20 dag. margaryna zwykła
40 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. cukier puder
10 dag. orzechy włoskie
25 dag. margaryna zwykła
20 dag. cukier puder
0.50 l mleko
Przygotowanie
Margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, żółtkami oraz śmietaną, wymieszać, zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.
Następnie każdą część rozwałkować i wyłożyć do dwóch foremek.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Obydwa ciasta posmarować powidłami, a na nie wyłożyć ubitą pianę.
Wierzch można posypać pokrojonymi orzechami.
Ciasto piec ok. 30 minut, w temp. 200 C.
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Margarynę utrzeć i, cały czas ucierając, dodawać, po łyżce ostudzony budyń.
Tak przygotowanym kremem przełożyć przestudzone placki i dowolnie udekorować