Pychotka
m7
Ciasto kruche przełożone masą budyniową z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechami......Pychotka.
3
0 / 0
Ciasto kruche przełożone masą budyniową z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechami......Pychotka.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1.50 kost. masło
0.50 l mleko
1 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
4 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka śmietana
3 łyżka mąka pszenna
3 łyżka mąka ziemniaczana
40 dek. mąka pszenna
20 dek. margaryna zwykła
10 dek. orzechy włoskie
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść na stolnicy
ciasto podzielić na pół
ciasta rozwałkowac na dwie brytwanki
wcześniej brytwanki posmarować cienko margaryną
na surowe ciasto posmarowac warstwe powideł
2 białka ubić na sztywną pianę dodać połowe szkanki cukru i wyłożyć na powidła
posypac posiekanymi orzechami
to samo zrobić na drugim cieście
zrobic budyń;
większą połowę mleka zagotować z cukrami
w reszcie mleka rozrobic mąki tak żeby nie było grudek
wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń.
odstawic do wystudzenia.
masło ubić mikserem dodać zimny budyń.
budyń wyłożyć na zimny placek przykryć drugim plackiem
wstawic do lodówki