Example thumb
3

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1.5 Kostki
masło extra
0.5 Litra
mleko
1 Szklanka
cukier
0.5 Szklanki
cukier
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
4 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Sztuka
powidła śliwkowe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
3 Łyżki
śmietana
3 Łyżki
mąka pszenna
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
40 Dekagramów
mąka pszenna
20 Dekagramów
margaryna zwykła
10 Dekagramów
orzechy włoskie
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto zagnieść na stolnicy
  2. ciasto podzielić na pół
  3. ciasta rozwałkowac na dwie brytwanki
  4. wcześniej brytwanki posmarować cienko margaryną
  5. na surowe ciasto posmarowac warstwe powideł
  6. 2 białka ubić na sztywną pianę dodać połowe szkanki cukru i wyłożyć na powidła
  7. posypac posiekanymi orzechami
  8. to samo zrobić na drugim cieście
  9. zrobic budyń;
  10. większą połowę mleka zagotować z cukrami
  11. w reszcie mleka rozrobic mąki tak żeby nie było grudek
  12. wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń.
  13. odstawic do wystudzenia.
  14. masło ubić mikserem dodać zimny budyń.
  15. budyń wyłożyć na zimny placek przykryć drugim plackiem
  16. wstawic do lodówki

Opis

Ciasto kruche przełożone masą budyniową z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechami......Pychotka.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!