Pychotka

m7
Pychotka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto kruche przełożone masą budyniową z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechami......Pychotka.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1.50 kostka masło

0.50 l mleko

1 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier

4 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka śmietana

3 łyżka mąka pszenna

3 łyżka mąka ziemniaczana

40 dag. mąka pszenna

20 dag. margaryna zwykła

10 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


Składniki na ciasto zagnieść na stolnicy

ciasto podzielić na pół

ciasta rozwałkowac na dwie brytwanki

wcześniej brytwanki posmarować cienko margaryną

na surowe ciasto posmarowac warstwe powideł

2 białka ubić na sztywną pianę dodać połowe szkanki cukru i wyłożyć na powidła

posypac posiekanymi orzechami

to samo zrobić na drugim cieście

zrobic budyń;

większą połowę mleka zagotować z cukrami

w reszcie mleka rozrobic mąki tak żeby nie było grudek

wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń.

odstawic do wystudzenia.

masło ubić mikserem dodać zimny budyń.

budyń wyłożyć na zimny placek przykryć drugim plackiem

wstawic do lodówki

Wartości odżywcze na porcję


Energia

428

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły