Example thumb
0

Składniki

30 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Kilogram
ser biały
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Szklanki
mleko
7 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
budyń waniliowy
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
3 Łyżki
bułka tarta
50 Dekagramów
cukier
15 Dekagramów
margaryna zwykła
10 Dekagramów
wiórki kokosowe
0.5 Szklanki
oliwa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej tortowej, 15 dag cukru, 15 dkg margaryny (najlepiej „Palma”, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki zagnieść, wysmarować blaszkę lub tortownicę o średnicy 28 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciasto na blaszkę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
  2. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu zmielonego 2 razy, 35 dag cukru, 2 jajka, 3 żółtka, 1/2 szkl. Oliwy, 2 szkl. Mleka, 2 budynie waniliowe, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dag wiórek kokosowych. Masę robimy w ten sposób: cukier, jajka, żółtka i cukier wanilinowy dobrze ubić mikserem na jednolitą masę. Dodać oliwę - zamieszać. Do masy dodawać przemielony ser i dalej ubijać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serowej. Całość mieszać łyżką, ponieważ masa jest dość rzadka.
  3. Masę serową wylać powoli na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec całą godzinę (nie otwierając piekarnika!).
  4. Cztery białka, które zostały, ubić na sztywną pianę, dodać 4 łyżeczki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Wsypać 10 dag kokosu i zamieszać.
  5. Po godzinie pieczenia sernik wyjąć i wyłożyć ostrożnie na wierzch sernika pianę z kokosem i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 15-20 min, zmniejszając temperaturę do 160stopni.

Opis

Polecam sernik na wielkie okazje – puszysty, elegancki i zawsze wszystkim smakuje!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!