Puszysty sernik z kokosem
tyna
Sernik z kokosem to idealny wybór na wiele okazji — zarówno codziennej kawy lub herbaty, jak i rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu, puszystej masy serowej i kokosowej bezy na wierzchu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tradycyjne ciasta w nowoczesnym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
821
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 5
Sernik z kokosem to idealny wybór na wiele okazji — zarówno codziennej kawy lub herbaty, jak i rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu, puszystej masy serowej i kokosowej bezy na wierzchu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tradycyjne ciasta w nowoczesnym wydaniu.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ser biały
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. mleko
7 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka bułka tarta
30 dag. mąka pszenna tortowa lubella
50 dag. cukier
15 dag. margaryna zwykła
10 dag. wiórki kokosowe
0.50 szkl. oliwa
Przygotowanie
Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej tortowej, 15 dag cukru, 15 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki zagnieść, wysmarować blaszkę lub tortownicę o średnicy 28 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciasto na blaszkę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu zmielonego 2 razy, 35 dag cukru, 2 jajka, 3 żółtka, 1/2 szklanki oliwy, 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dag wiórek kokosowych. Masę robimy w ten sposób: cukier, jajka, żółtka i cukier wanilinowy dobrze ubić mikserem na jednolitą masę. Dodać oliwę - zamieszać. Do masy dodawać przemielony ser i dalej ubijać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serowej. Całość mieszać łyżką, ponieważ masa jest dość rzadka.
Masę serową wylać powoli na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec całą godzinę (nie otwierając piekarnika!).
Cztery białka, które zostały, ubić na sztywną pianę, dodać 4 łyżeczki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Wsypać 10 dag kokosu i zamieszać.
Po godzinie pieczenia sernik wyjąć i wyłożyć ostrożnie na wierzch sernika pianę z kokosem i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 15-20 min, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
821
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.