Puszysty sernik z kokosem

tyna
Puszysty sernik z kokosem

0

4 / 5

Sernik z kokosem to idealny wybór na wiele okazji — zarówno codziennej kawy lub herbaty, jak i rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu, puszystej masy serowej i kokosowej bezy na wierzchu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tradycyjne ciasta w nowoczesnym wydaniu.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg ser biały

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szkl. mleko

7 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń waniliowy

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka bułka tarta

30 dek. mąka pszenna tortowa lubella

50 dek. cukier

15 dek. margaryna zwykła

10 dek. wiórki kokosowe

0.50 szkl. oliwa

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej tortowej, 15 dag cukru, 15 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki zagnieść, wysmarować blaszkę lub tortownicę o średnicy 28 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciasto na blaszkę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.

2

Składniki na masę serową: 1 kg twarogu zmielonego 2 razy, 35 dag cukru, 2 jajka, 3 żółtka, 1/2 szklanki oliwy, 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dag wiórek kokosowych. Masę robimy w ten sposób: cukier, jajka, żółtka i cukier wanilinowy dobrze ubić mikserem na jednolitą masę. Dodać oliwę - zamieszać. Do masy dodawać przemielony ser i dalej ubijać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serowej. Całość mieszać łyżką, ponieważ masa jest dość rzadka.

3

Masę serową wylać powoli na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec całą godzinę (nie otwierając piekarnika!).

4

Cztery białka, które zostały, ubić na sztywną pianę, dodać 4 łyżeczki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Wsypać 10 dag kokosu i zamieszać.

5

Po godzinie pieczenia sernik wyjąć i wyłożyć ostrożnie na wierzch sernika pianę z kokosem i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 15-20 min, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły