Puszysty sernik

uwielbiampl
Puszysty sernik

2

0 / 0

Pyszny deser, czyli sernik z ricotty, który jest niezwykle kremowy i smaczny. Najlepiej podawać go z musem malinowym lub polewą czekoladową.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g ricotta

35 g masło

100 g ciasteczka

1 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. laska wanilii

3 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Kruszymy ciasteczka. Wykładamy tortownice papierem do pieczenia. Wysypujemy skruszone ciasteczka na spod i trochę je ubijamy.

2

Miksujemy ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.

3

Wlewamy serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i pieczemy 65 min. Zostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.

4

Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły