Puszysty sernik
uwielbiampl
2
0 / 0
Pyszny deser, czyli sernik z ricotty, który jest niezwykle kremowy i smaczny. Najlepiej podawać go z musem malinowym lub polewą czekoladową.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g ricotta
35 g masło
100 g ciasteczka
1 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. laska wanilii
3 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Kruszymy ciasteczka. Wykładamy tortownice papierem do pieczenia. Wysypujemy skruszone ciasteczka na spod i trochę je ubijamy.
Miksujemy ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.
Wlewamy serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i pieczemy 65 min. Zostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.