Puszysty sernik

uwielbiampl
Puszysty sernik

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny deser, czyli sernik z ricotty, który jest niezwykle kremowy i smaczny. Najlepiej podawać go z musem malinowym lub polewą czekoladową.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g ricotta

35 g masło

100 g ciasteczka

1 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. laska wanilii

3 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Kruszymy ciasteczka. Wykładamy tortownice papierem do pieczenia. Wysypujemy skruszone ciasteczka na spod i trochę je ubijamy.

Miksujemy ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.

Wlewamy serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i pieczemy 65 min. Zostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.

Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

268

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły