2

Składniki

500 Gramów
Ricotta
35 Gramów
masło extra
100 Gramów
Ciasteczka
1 Szklanka
mleko
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Laska wanilii
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto:Podgrzewamy piekarnik do 170°C. Kruszymy ciasteczka. Wykładamy tortownice papierem do pieczenia. Wysypujemy skruszone ciasteczka na spod i trochę je ubijamy.
  2. Miksujemy ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.
  3. Wlewamy serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i pieczemy 65 min. Zostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.
  4. Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Dla tych co lubią polewy polecamy polewę czekoladowo-malinową.

Opis

Pyszny deser.

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!