Puszysty sernik

m7
Puszysty sernik

2

0 / 0

Puszysty sernik z delikatnym, waniliowym smakiem, lekko słodki z pyszną polewą. Idealne do kawy. Wszyscy będa nim zachwyceni.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g ser ricotta

35 g masło

100 g ciasteczka

1 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. laska wanilii

3 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Nagrzać piekarnik do 170°C. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownicę (ok. 20 cm) papierem do pieczenia, bardzo dokładnie, bo ciasto jest płynne. Wysypać skruszone ciasteczka na spód i ubić je trochę.

2

Następnie miksujemy wszystko oprócz białek: ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.

3

Wlać serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i piec 65 min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownicę papierem aluminiowym.

4

Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na cala noc.

5

Polać polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły