Puszysty sernik

m7

Puszysty sernik pieczony to elegancki i ponadczasowy deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ma idealnie gładką, kremową konsystencję, subtelnie waniliowy aromat i lekką, rozpływającą się w ustach strukturę. Jego smak jest czysty, wyważony i bardzo klasyczny – dokładnie taki, jakiego oczekujemy od domowego sernika najwyższej jakości. To wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję – od świąt i rodzinnych uroczystości po spokojne, leniwe popołudnia przy kawie. Świetnie prezentuje się na stole, zwłaszcza gdy udekorowany jest świeżymi owocami i delikatnie oprószony cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Puszysty sernik pieczony to elegancki i ponadczasowy deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ma idealnie gładką, kremową konsystencję, subtelnie waniliowy aromat i lekką, rozpływającą się w ustach strukturę. Jego smak jest czysty, wyważony i bardzo klasyczny – dokładnie taki, jakiego oczekujemy od domowego sernika najwyższej jakości. To wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję – od świąt i rodzinnych uroczystości po spokojne, leniwe popołudnia przy kawie. Świetnie prezentuje się na stole, zwłaszcza gdy udekorowany jest świeżymi owocami i delikatnie oprószony cukrem pudrem.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg sernikowy mielony
200 g cukier
1 opak. cukier waniliowy
5 szt. jaja
250 ml śmietana kremowa 30%
2 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 szt. cytryna
1 szt. cukier puder do dekoracji
Spód
150 g ciasteczka typu digestive
70 g masło roztopione
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki na drobny piasek (np. w blenderze).
Wymieszaj z roztopionym masłem.
Wyłóż dno tortownicy (ok. 24 cm) papierem do pieczenia i wciśnij masę z herbatników, wyrównaj.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym, tylko do połączenia (nie napowietrzaj zbyt mocno).
Dodawaj kolejno jajka, miksując na niskich obrotach.
Dodaj śmietankę, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół, bez termoobiegu).
Wlej masę serową na schłodzony spód.
Piecz ok. 15 minut w 170°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 90 minut.
Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcia.
Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem posyp delikatnie cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.