Puszysty sernik
m7
Puszysty sernik z delikatnym, waniliowym smakiem, lekko słodki z pyszną polewą. Idealne do kawy. Wszyscy będa nim zachwyceni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Puszysty sernik z delikatnym, waniliowym smakiem, lekko słodki z pyszną polewą. Idealne do kawy. Wszyscy będa nim zachwyceni.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g ser ricotta
35 g masło
100 g ciasteczka
1 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. laska wanilii
3 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 170°C. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownicę (ok. 20 cm) papierem do pieczenia, bardzo dokładnie, bo ciasto jest płynne. Wysypać skruszone ciasteczka na spód i ubić je trochę.
Następnie miksujemy wszystko oprócz białek: ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlać serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i piec 65 min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownicę papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na cala noc.
Polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.