Puszysty sernik
m7
Puszysty sernik z delikatnym, waniliowym smakiem, lekko słodki z pyszną polewą. Idealne do kawy. Wszyscy będa nim zachwyceni.
2
0 / 0
Puszysty sernik z delikatnym, waniliowym smakiem, lekko słodki z pyszną polewą. Idealne do kawy. Wszyscy będa nim zachwyceni.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g ser ricotta
35 g masło
100 g ciasteczka
1 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. laska wanilii
3 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 170°C. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownicę (ok. 20 cm) papierem do pieczenia, bardzo dokładnie, bo ciasto jest płynne. Wysypać skruszone ciasteczka na spód i ubić je trochę.
Następnie miksujemy wszystko oprócz białek: ser, masło, mleko, żółtka, cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlać serową masę na przygotowany uprzednio spód z ciasteczek i piec 65 min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia. Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownicę papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na cala noc.
Polać polewą czekoladową.