Puszysty omlet

m7

Pyszny, szybki i niezawodny pomysł na obiad lub słodkie śniadanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 19
Pyszny, szybki i niezawodny pomysł na obiad lub słodkie śniadanie.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier puder
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
2 łyżka mleko
2 łyżka cukier
1 łyżka masło
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.
Wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.
Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać powidła lub dżem, złożyć, posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.