Puszysty omlet

m7
Puszysty omlet

1

3.3 / 19

Pyszny, szybki i niezawodny pomysł na obiad lub słodkie śniadanie.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier puder

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

2 łyżka mleko

2 łyżka cukier

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3

Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.

4

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.

5

Wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.

6

Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać powidła lub dżem, złożyć, posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

471

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły