Puszysty omlet
m7
1
3.3 / 19
Pyszny, szybki i niezawodny pomysł na obiad lub słodkie śniadanie.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. cukier puder
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
2 łyżka mleko
2 łyżka cukier
1 łyżka masło
Przygotowanie
1
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
2
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3
Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.
4
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.
5
Wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.
6
Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać powidła lub dżem, złożyć, posypać cukrem pudrem.