Puszysty omlet

m7
Puszysty omlet

1

3.3 / 19

Pyszny, szybki i niezawodny pomysł na obiad lub słodkie śniadanie.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. cukier puder

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

2 łyżka mleko

2 łyżka cukier

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3

Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.

4

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.

5

Wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.

6

Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać powidła lub dżem, złożyć, posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły