Puszysty cukiniowiec
g_bunia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
218
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
400 g cukinia
3 łyżka kakao decomorreno
8 szt. jaja l
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 szkl. cukier kryształ
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
100 g czekolada gorzka
2 łyżka śmietana 18%
50 g żurawina suszona
Przygotowanie
Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy.
Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy.
Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.
Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
218
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.