Puszysty cukiniowiec

g_bunia
Puszysty cukiniowiec

0

0 / 0

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

400 g cukinia

3 łyżka kakao decomorreno

8 szt. jaja l

2 łyżeczka cukier waniliowy

1 szkl. cukier kryształ

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

100 g czekolada gorzka

2 łyżka śmietana 18%

50 g żurawina suszona

Przygotowanie


1

Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy.

3

Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy.

4

Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy.

5

Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.

6

Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły