Puszysty cukiniowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
g_bunia
![Puszysty cukiniowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291290.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
400 g cukinia
3 łyżka kakao decomorreno
8 szt. jaja l
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 szkl. cukier kryształ
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
100 g czekolada gorzka
2 łyżka śmietana 18%
50 g żurawina suszona
Przygotowanie
Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy.
Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy.
Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.
Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną.