Puszyste zdrowe pierniczki

AnnaZera
Puszyste zdrowe pierniczki

0

0 / 0

Pyszne i puszyste pierniczki, które mogą długo leżeć. Tradycyjna receptura, która sprawdza się co roku.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

500 dag. mąka owsiana bezglutenowa

4 szt. jaja l

0.75 szkl. cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

100 śmietana 18%

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżecz. przyprawa do piernika

125 g masło

200 g miód

Przygotowanie


1

W garnku zagotować miód z przyprawą do piernika. Zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać do roztopienia. Wystudzić.

2

W wysokim pojemniku wymieszać sodę ze śmietaną. Mieszanina ta będzie rosła, dlatego warto użyć wyższego pojemnika.

3

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Do ubitych białek dodać cukier puder i ubijać jeszcze pół minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.

4

Do miski wsypać mąkę i kakao, a następnie wymieszać. Do miski najpierw dodać masę z jajkami i wszystko połączyć. Następnie połączyć z wystudzoną masą z miodem, a po niej masę ze śmietaną i sodą. Masa wychodzi rzadka. Po wymieszaniu należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki.

5

Następnego dnia wałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Wycinać ciastka. Układać na blaszce w większych odstępach, bo ciastka ładnie rosną. Piec w 180 stopniach C (może być z termoobiegiem) przez 13-15 minut.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły