Puszyste zdrowe pierniczki
AnnaZera
Pyszne i puszyste pierniczki, które mogą długo leżeć. Tradycyjna receptura, która sprawdza się co roku.
0
0 / 0
Pyszne i puszyste pierniczki, które mogą długo leżeć. Tradycyjna receptura, która sprawdza się co roku.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
500 dag. mąka owsiana bezglutenowa
4 szt. jaja l
0.75 szkl. cukier puder
2 łyżka kakao decomorreno
100 śmietana 18%
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżecz. przyprawa do piernika
125 g masło
200 g miód
Przygotowanie
W garnku zagotować miód z przyprawą do piernika. Zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać do roztopienia. Wystudzić.
W wysokim pojemniku wymieszać sodę ze śmietaną. Mieszanina ta będzie rosła, dlatego warto użyć wyższego pojemnika.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Do ubitych białek dodać cukier puder i ubijać jeszcze pół minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.
Do miski wsypać mąkę i kakao, a następnie wymieszać. Do miski najpierw dodać masę z jajkami i wszystko połączyć. Następnie połączyć z wystudzoną masą z miodem, a po niej masę ze śmietaną i sodą. Masa wychodzi rzadka. Po wymieszaniu należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Wycinać ciastka. Układać na blaszce w większych odstępach, bo ciastka ładnie rosną. Piec w 180 stopniach C (może być z termoobiegiem) przez 13-15 minut.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka