Puszyste japońskie naleśniki

Lubella
Puszyste japońskie naleśniki

1

0 / 0

Puszyste japońskie naleśniki to idealny wybór na śniadanie, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ich wyjątkowa struktura pochodzi z użycia ubitych białek, co sprawia, że naleśniki są miękkie jak chmurka. Idealnie komponują się z malinami i miodem, ale równie dobrze smakują w towarzystwie innych owoców, bitej śmietany, syropu klonowego lub dżemu. Życzymy smacznego!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. jajka kurze

2 łyżka mleko

2 łyżka masło

40 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka cukier

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. sok z cytryny

100 g maliny

2 łyżka miód

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj żółtka z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, następnie delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.

2

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż piania będzie lśniąca i sztywna.

3

Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z białek z mieszanką żółtek, robiąc to partiami, aby nie zniszczyć puszystej konsystencji.

4

Rozgrzej patelnię na małym ogniu i posmaruj ją odrobiną masła. Nałóż porcję ciasta na patelnię (możesz użyć pierścieni do formy), smaż pod przykryciem przez około 4–5 minut, aż spód będzie złocisty.

5

Delikatnie przewróć naleśniki i smaż kolejne 3–4 minuty pod przykryciem, aż uzyskają złocisty kolor z obu stron.

6

Podawaj natychmiast polane miodem i posypane malinami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły