Puszyste japońskie naleśniki
Lubella
Puszyste japońskie naleśniki to idealny wybór na śniadanie, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ich wyjątkowa struktura pochodzi z użycia ubitych białek, co sprawia, że naleśniki są miękkie jak chmurka. Idealnie komponują się z malinami i miodem, ale równie dobrze smakują w towarzystwie innych owoców, bitej śmietany, syropu klonowego lub dżemu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Puszyste japońskie naleśniki to idealny wybór na śniadanie, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ich wyjątkowa struktura pochodzi z użycia ubitych białek, co sprawia, że naleśniki są miękkie jak chmurka. Idealnie komponują się z malinami i miodem, ale równie dobrze smakują w towarzystwie innych owoców, bitej śmietany, syropu klonowego lub dżemu. Życzymy smacznego!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. jajka kurze
2 łyżka mleko
2 łyżka masło
40 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka cukier
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. sok z cytryny
100 g maliny
2 łyżka miód
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj żółtka z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, następnie delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż piania będzie lśniąca i sztywna.
Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z białek z mieszanką żółtek, robiąc to partiami, aby nie zniszczyć puszystej konsystencji.
Rozgrzej patelnię na małym ogniu i posmaruj ją odrobiną masła. Nałóż porcję ciasta na patelnię (możesz użyć pierścieni do formy), smaż pod przykryciem przez około 4–5 minut, aż spód będzie złocisty.
Delikatnie przewróć naleśniki i smaż kolejne 3–4 minuty pod przykryciem, aż uzyskają złocisty kolor z obu stron.
Podawaj natychmiast polane miodem i posypane malinami.