Puree z ciecierzycy

m7
Puree z ciecierzycy

0

0 / 0

Zamiast tradycyjnych ziemniaków smaczny i zdrowy dodatek do mięsa.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 śmietanka kremowa 30%

0.30 łyżecz. gałka muszkatołowa

400 g ciecierzyca

50 g masło

1 łyżka sól

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Ciecierzycę moczyć w wodzie około 4 godzin.Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości( około 45 minut). Odcedzić, lekko przestudzić i zmiksować razem z masłem i słodka śmietanką. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Polecam świetny dodatek do mięsa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

353

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły