Pumpkin spice latte — kawa dyniowa

Kakao DecoMorreno
Pumpkin spice latte — kawa dyniowa

0

0 / 0

Pumpkin Spice Latte to kultowy napój sezonowy, który idealnie sprawdzi się jesienią. To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają ciepłe, aromatyczne napoje z nutami cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. Kawa najlepiej smakuje na ciepło z porcją bitej śmietany, ale można ją również serwować na zimno.

7

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 ml mleko

40 g puree dyniowe

30 g cukier

1 łyżecz. przyprawa do piernika

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

150 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

1 szt. bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie


1

W małym rondelku wymieszaj mleko z purée z dyni. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko będzie gorące, ale nie zagotuje się.

2

Dodaj cukier, przyprawę do piernika oraz ekstrakt waniliowy do podgrzanego mleka z dynią. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

3

W międzyczasie zaparz espresso lub przygotuj mocną kawę.

4

Gdy mleko z dynią będzie gotowe, przelej je do wysokich szklanek, a następnie dodaj przygotowaną kawę. Całość delikatnie wymieszaj.

5

Udekoruj kawę bitą śmietaną i odrobiną cynamonu lub przyprawy do piernika na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły