Pumpkin spice latte — kawa dyniowa
Kakao DecoMorreno
Pumpkin Spice Latte to kultowy napój sezonowy, który idealnie sprawdzi się jesienią. To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają ciepłe, aromatyczne napoje z nutami cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. Kawa najlepiej smakuje na ciepło z porcją bitej śmietany, ale można ją również serwować na zimno.
0
0 / 0
Pumpkin Spice Latte to kultowy napój sezonowy, który idealnie sprawdzi się jesienią. To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają ciepłe, aromatyczne napoje z nutami cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. Kawa najlepiej smakuje na ciepło z porcją bitej śmietany, ale można ją również serwować na zimno.
7
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 ml mleko
40 g puree dyniowe
30 g cukier
1 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
150 ml mocna kawa (najlepiej espresso)
1 szt. bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie
W małym rondelku wymieszaj mleko z purée z dyni. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko będzie gorące, ale nie zagotuje się.
Dodaj cukier, przyprawę do piernika oraz ekstrakt waniliowy do podgrzanego mleka z dynią. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
W międzyczasie zaparz espresso lub przygotuj mocną kawę.
Gdy mleko z dynią będzie gotowe, przelej je do wysokich szklanek, a następnie dodaj przygotowaną kawę. Całość delikatnie wymieszaj.
Udekoruj kawę bitą śmietaną i odrobiną cynamonu lub przyprawy do piernika na wierzchu.