Pulpety z ziołami
m7
Przepis na pulpety drobiowe w ziołach
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na pulpety drobiowe w ziołach
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. bulion warzywny
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. bułka
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. bazylia
8 szt. rozmaryn
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
50 dag. filet z indyka
0.50 szkl. śmietana 12%
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Mięso z piersi indyka opłukać pokroić na kawałki.
Cebulę i czosnek obrać.
Czerstwą kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć.
Bazylię opłukać posiekać.
Mięso, cebulę, czosnek oraz bułkę zemleć.
Dodać jajko, posiekaną bazylię, przyprawić solą, pieprzem.
Starannie wyrobić na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pulpety, podsmażyć je na rumiano.
Przełożyć do rondla, zalać gorącym bulionem warzywnym.
Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
Do rondla z pulpetami dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką.
Podgrzać mocno, przyprawić do smaku posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem.
Pulpety podawać z sosem i makaronem.
Smacznego!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.