Pulpety z ziołami

m7
Pulpety z ziołami

0

0 / 0

Przepis na pulpety drobiowe w ziołach

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

2 szkl. bulion warzywny

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. bułka

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. bazylia

8 szt. rozmaryn

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

50 dag. filet z indyka

0.50 szkl. śmietana 12%

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Mięso z piersi indyka opłukać pokroić na kawałki.

2

Cebulę i czosnek obrać.

3

Czerstwą kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć.

4

Bazylię opłukać posiekać.

5

Mięso, cebulę, czosnek oraz bułkę zemleć.

6

Dodać jajko, posiekaną bazylię, przyprawić solą, pieprzem.

7

Starannie wyrobić na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

8

Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pulpety, podsmażyć je na rumiano.

9

Przełożyć do rondla, zalać gorącym bulionem warzywnym.

10

Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.

11

Do rondla z pulpetami dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką.

12

Podgrzać mocno, przyprawić do smaku posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem.

13

Pulpety podawać z sosem i makaronem.

14

Smacznego!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły