Pulpety z ziołami

m7
Pulpety z ziołami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis na pulpety drobiowe w ziołach

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

2 szkl. bulion warzywny

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. bułka

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. bazylia

8 szt. rozmaryn

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

50 dag. filet z indyka

0.50 szkl. śmietana 12%

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


Mięso z piersi indyka opłukać pokroić na kawałki.

Cebulę i czosnek obrać.

Czerstwą kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć.

Bazylię opłukać posiekać.

Mięso, cebulę, czosnek oraz bułkę zemleć.

Dodać jajko, posiekaną bazylię, przyprawić solą, pieprzem.

Starannie wyrobić na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pulpety, podsmażyć je na rumiano.

Przełożyć do rondla, zalać gorącym bulionem warzywnym.

Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.

Do rondla z pulpetami dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką.

Podgrzać mocno, przyprawić do smaku posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem.

Pulpety podawać z sosem i makaronem.

Smacznego!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

639

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły