Pulpety z krakersami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pulpety z krakersami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986855626.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne danie obiadowe
0
0 / 0
Smaczne danie obiadowe
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 gin
100 olej sojowy
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
1 łyżecz. cząber
1 łyżecz. czubryca
700 g mięso mielone wieprzowe
200 g krakersy
150 g ser żółty
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
1 szt. pomidory krojone łowicz
3 szt. pomidory suszone
3 szt. jałowiec nasiona
Przygotowanie
Krakersy pokruszyć na drobne kawałki. Wymieszać mięso z jajkami, krakersami, łyżeczką czubricy i 1 ząbkiem czosnku. Dolać do mięsa 25 ml ginu, posolić i popieprzyć do smaku. Obsmażyć na patelni.
W rondlu podgrzewać w 1 szklance wody odcedzone z zalewy pomidory z puszki oraz posiekane pomidory suszone. Dorzucić do sosu jałowiec, cząber, 1 ząbek czosnku i wlać pozostałą część ginu.
Kiedy sos już będzie lekko zawiesisty wrzucić pulpety i gotować razem do miękkości( gdyby sos był za rzadki można dorzucić dwa pokruszone krakersy). Doprawić solą i pieprzem. Posypać utartym żółtym serem. Podawać z makaronem.