Pulpety w sosie śmietanowym
m7
Pulpety w sosie śmietanowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Są delikatne, sycące, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Połączenie mielonego mięsa z kremowym sosem z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych kombinacji kulinarnych. Pulpeciki idealnie smakują w towarzystwie purée ziemniaczanego, surówki lub buraczków.
1
3.9 / 14
Pulpety w sosie śmietanowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Są delikatne, sycące, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Połączenie mielonego mięsa z kremowym sosem z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych kombinacji kulinarnych. Pulpeciki idealnie smakują w towarzystwie purée ziemniaczanego, surówki lub buraczków.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
600 g mięso mielone wołowe
40 g bułka
60 g tłuszcz
1 szt. cebula
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
Mięso powtórnie zemleć przez sitko pasztetowe.
Obraną i drobno pokrajaną cebulę usmażyć na połowie tłuszczu. Mięso dokładnie wymieszać z cebulą, dodając trochę przyprawić solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na pozostałym tłuszczu, podlać wodą (pół szklanki) i dusić 15 min. na małym ogniu.
Sos podprawić śmietaną i zagotować.
Podawać z ziemniakami (puree) i kwaszonymi ogórkami.