Pulpety w sosie śmietanowym

m7
Pulpety w sosie śmietanowym

0

3.9 / 14

Pulpety w sosie śmietanowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Są delikatne, sycące, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Połączenie mielonego mięsa z kremowym sosem z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych kombinacji kulinarnych. Pulpeciki idealnie smakują w towarzystwie purée ziemniaczanego, surówki lub buraczków.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szcz. sól

1 szcz. pieprz

600 g mięso mielone wołowe

40 g bułka

60 g tłuszcz

1 szt. cebula

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. śmietana

Przygotowanie


1

Mięso powtórnie zemleć przez sitko pasztetowe.

2

Obraną i drobno pokrajaną cebulę usmażyć na połowie tłuszczu. Mięso dokładnie wymieszać z cebulą, dodając trochę przyprawić solą i pieprzem.

3

Z masy mięsnej formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.

4

Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na pozostałym tłuszczu, podlać wodą (pół szklanki) i dusić 15 min. na małym ogniu.

5

Sos podprawić śmietaną i zagotować.

6

Podawać z ziemniakami (puree) i kwaszonymi ogórkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły