Pulpety w sosie śmietanowym
m7
0
3.9 / 14
Pulpety w sosie śmietanowym
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szcz. sól
1 szcz. pieprz
600 g mięso mielone wołowe
40 g bułka
60 g tłuszcz
1 szt. cebula
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
1
Mięso powtórnie zemleć przez sitko pasztetowe.
2
Obraną i drobno pokrajaną cebulę usmażyć na połowie tłuszczu. Mięso dokładnie wymieszać z cebulą, dodając trochę przyprawić solą i pieprzem.
3
Z masy mięsnej formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
4
Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na pozostałym tłuszczu, podlać wodą (pół szklanki) i dusić 15 min. na małym ogniu.
5
Sos podprawić śmietaną i zagotować.
6
Podawać z ziemniakami (puree) i kwaszonymi ogórkami.