PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
kontakt_5
Pyszne pulpeciki w gęstym, aromatycznym pomidorowym sosie — brzmi jak obiad marzeń. Spróbuj zrobić je sam. Z naszym przepisem pójdzie ci szybko i łatwo! Bardzo dobrze smakują z ziemniakami lub makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne pulpeciki w gęstym, aromatycznym pomidorowym sosie — brzmi jak obiad marzeń. Spróbuj zrobić je sam. Z naszym przepisem pójdzie ci szybko i łatwo! Bardzo dobrze smakują z ziemniakami lub makaronem.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l warzywa
2 pęcz. marchew
1 pęcz. pietruszka
0.50 szt. seler
2 łodyga seler naciowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
400 g mięso mielone wieprzowe
1 szt. jajko
3 łyżka bułka tarta
1 łyżka olej
0.50 l bulion warzywny
2 łyżka koncentrat pomidorowy włocławek
2 łyżka posiekana bazylia
2 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i bułką tartą, solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy;
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i podsmażamy na oleju, po czym zalewamy je bulionem i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekaną bazylię i dusimy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Aby przygotować bulion warzywny, do gotującej się wody dodajemy umyte warzywa i zioła.
Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.